Britové ve vyrovnaných volbách rozhodují o složení parlamentu

Britští voliči rozhodují o politické budoucnosti své země. V nebývale vyrovnaném souboji jsou mírnými favority opoziční konzervativci. Je ale zároveň pravděpodobné, že žádná strana nebude mít ve sněmovně jasnou většinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby v Británii

volby v Británii | Zdroj: ČTK

Média označují dnešní volby za jedny z nejvyrovnanějších od druhé světové války. Velká část voličů nebyla do poslední chvíle rozhodnuta, komu dá hlas. Příznivci tří hlavních stran - konzervativců, labouristů i liberálních demokratů - čekají se zatajeným dechem, až se dozví, jak na voliče zapůsobil frenetický závěr kampaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britské volby rozebral v Ozvěnách dne novinář v Londýně Jan Jůn.

Jistou nadějí pro konzervativce může být poslední odhad listu Guardian, podle jehož průzkumu by přece jen mohli toryové vládnout s podporou severoirských unionistů. Naopak se nezdá, že by labouristé nebo liberální demokraté náskok konzervativců stáhli.

Volební účast se čeká velká

Velkou neznámou ale zůstává, jak se zachovají nerozhodnutí voliči, kterých je podle průzkumů asi čtvrtina. Velkou roli sehraje rovněž volební účast - k urnám by podle odborníků mohlo přijít 60 až 70 procent lidí. Podle prvních odhadů je ale zájem o volby nezvykle velký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka a Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů ve Světě o druhé Rádia Česko

„Trendy původně naznačovaly, že Britové jsou tak zklamáni a znechuceni politikou po všech těch skandálech, spojených především s poslaneckými náhradami, že se očekávala rekordně nízká účast,“ uvedl ve Světě o druhé Rádia Česko londýnský spolupracovník ČRo Ivan Kytka.

„Ale částečně díky těm televizním debatám, které vlily takový drive do volební kampaně, se očekává naopak volební účast vyšší než byla v roce 2005. Tehdy přišlo volit 6 z 10 Britů, letos se očekává, že to bude možná až 7 z deseti,“ řekl Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru provázející hlasování popsal v Ozvěnách dne zvláštní zpravodaj ČRo v Londýně Jan Bumba

Jeho slova potvrdil v podvečerních Ozvěnách dne Radiožurnálu i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Bumba: „Vypadá to, že předvolební kampaň, kterou doslova elektrizovaly ty historicky první televizní debaty stranických lídrů, opravdu zmobilizovala hodně lidí. Všichni se připravují na nějaké volební překvapení, přičemž nikdo netuší, jaké to překvapení bude.“

Patová situace

Není vyloučeno, že Británii čeká po dnešním hlasování patová situace v parlamentu a týdny nejistoty. Jak potvrdil v Ozvěnách dne z Londýna novinář Jan Jůn, všechno nasvědčuje tomu, že výsledky budou velmi těsné, že dojde na dohadování o koaliční spolupráci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Anglii se dnes konají i místní volby. Na Rádiu Česko o nich mluvil Milan Kocourek

„Tvrdí se, že konzervativci zcela jistě vyhrají, ovšem zároveň se tvrdí, že nedosáhnou absolutní většiny, tedy 326 poslanců. Buď se v lepším případě budou muset opřít o desítku severoirských poslanců, stejně naladěných. Pak by měli většinu. Nebo se budou muset snažit vládnout jako menšinová vláda a brzy vyvolat volby,“ uvedl.

Oboje se podle něj nelíbí ekonomům. „Patří mezi ně i bývalý ministr financí - konzervativec Kenneth Clarke, který říká, že pokud dojde k této situaci, která je pro Británii velmi nezvyklá, tak znejistí Mezinárodní měnový fond a ratingové agentury rychle přispěchají se snížením ratingu Británii, jejíž dluh je procentuelně vyšší než v případě Řecka: I když britská ekonomika je celkově v poněkud lepší situaci,“ řekl v Ozvěnách dne novinář Jan Jůn.

Marika Táborská, Ivan Kytka, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme