Na Ukrajinu se vrátil Stalin. Jako třímetrový pomník

Stalin se vrátil na Ukrajinu. Pomník věnovaný sovětskému diktátorovi odhalili v Záporoží na jihovýchodě země. Vůbec poprvé po dvaceti letech od rozpadu Sovětského svazu se někdo na Ukrajině odvážil postavit Stalinovi sochu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalinovo muzeum funguje i dnes ( Gori )

Stalinovo muzeum funguje i dnes ( Gori ) | Foto: wimh

Téměř třímetrový pomník Josefa Visarionoviče Stalina ve vojenské uniformě odhalili před sídlem strany komunisté v ukrajinském Záporoží. Podpořili je v tom váleční veteráni, pro které je Stalin dodnes symbolem vítězství ve druhé světové válce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vavrouška v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Ačkoliv byly zaznamenány protesty proti postavení sochy, ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nechal odpovědnost na občanech Záporoží, kteří podle něj měli o soše sami rozhodnout v referendu. To se však nekonalo, a tak byla socha odhalena za doprovodu sovětské hymny. Slavnostní ceremoniál se neobešel bez komplikací, starší žena na místě zemřela na selhání srdce, tři veteráni skončili kvůli nevolnosti v nemocnici.

Komunisti se proti narušení svého plánu vztyčit sochu Stalina pojistili. V době, kdy se socha odlévala, hlídkovali v okolí dílny. Odhalený pomník střeží členové strany, aby nedošlo k jeho poškození. Naopak řada nevládních organizací se bude snažit o odstranění sochy soudní cestou, proti pomníku protestují i představitelé nejsilnějších politických stran na Ukrajině.

Ukrajinský ministr spravedlnosti prohlásil, že tyranům by se pomníky stavět neměly, a podle tamních expertů se nejedná jen o událost lokálního významu. Záležitost se dotýká celé Ukrajiny a ukazuje na apatii společnosti, která se proti odhalení sochy výrazněji nepostavila. Podobná situace panuje i v sousedním Rusku.

Petr Vavrouška, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme