Řecký parlament schválil úsporná opatření. Demonstraci rozehnala policie

Řeci si budou muset pořádně utáhnout opasky. Drastický vládní plán úspor a omezení privilegií schválil řecký parlament nadpoloviční většinou hlasů. Řecko tím splnilo podmínku pro získání pomoci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Hodně Řeků s tím ale nesouhlasí a dává to hlasitě najevo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Athénách. Řecko

Protesty v Athénách. Řecko | Foto: AFP

Po půl sedmé se asi 15 tisíc demonstrantů dozvídá, že parlament přijal úsporný program, který bude mít vliv doslova na každého Řeka nebo Řekyni. Řecko zato dostane pomoc ve výši 110 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Aténách natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

„Tři sta lidí v parlamentu právě ukradlo peníze Evropské unii. Zapamatujte si, že to je ukradli oni a ne my. Za chvíli vyjdou lidé na ulice také ve Španělsku, Portugalsku, Itálie a Velké Británii,“ předpovídá další vývoj paní Irena Papahanasiu, která přišla podpořit demonstranty.

Černě to vidí také její kolegyně Dora Kapetanaiki: „Jestliže budeme platit jen naše dluhy, státu už nezůstane vůbec nic. A doplatí na to hlavně mladí lidé s nízkými příjmy. Mají kolem sedmi osmi set eur měsíčně. Říká se, že lidé mají mnohem více peněz díky různým doplatkům a příjmům načerno. Ve skutečnosti to není tak mnoho lidí.“

Řecký systém je ale nesmírně štědrý zejména ke státním zaměstnancům, kteří dostávají přípatky například za to, že chodí včas do práce nebo za to, že používají počítač. Potvrzuje to i ekonom dr. Jannis Dionisopulos.

O tato privilegia přijde asi milion lidí, kterým navíc reálně klesnou mzdy o 15 až 25 procent. Pan Michail Stavas z neparlamentní Dělnické revoluční strany to považuje za zločin:

„Odhlasovali zákon proti lidem včetně sebe. Je to barbarský akt, který většina Řeků odmítá. Uvědomte si, že program pomoci Mezinárodního měnového fondu selhal v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku nebo Lotyšsku. Budeme jen splácet půjčku a za tři roky budeme mít dluh 150 procent HDP. My navrhujeme, aby dluhy zaplatily banky, které je způsobily. Nebo je znárodníme, jiné východisko nevidím.“

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme