Rusko si připomnělo výročí konce války

Světoví státníci včetně českého prezidenta Václava Klause dopoledne sledovali obrovskou vojenskou přehlídku na Rudém náměstí. U příležitosti 65. výročí konce 2. světové války se v Moskvě předvedla vojenská vzdušná i pozemní technika, před zdmi Kremlu defilovalo přes 11 tisíc vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská přehlídka v Moskvě

Vojenská přehlídka v Moskvě | Foto: AFP

Největší vojenská přehlídka od dob rozpadu Sovětského svazu stála více než miliardu rublů. Po Rudém náměstí prošlo na 11 tisíc vojáků z Ruska i ze zahraničí. Projelo na 160 bojových vozů a proletělo 120 letadel a vrtulníků ruské armády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připomínkové akce sledovala v Moskvě Lenka Kabrhelová

Vůbec poprvé se přehlídky zúčastnily i jednotky ze zemí NATO, které byly v době války součástí protihitlerovské koalice – ze Spojených států, Velké Británie, Francie a Polska.

Desítky hlav států, které na oslavy do Moskvy přijely, si připomněly památku obětí druhé světové války společně s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem.

Oslavy v centru Moskvy doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Kromě státníků na Rudém náměstí sledovaly přehlídku v ulicích desetitisíce lidí. Večer by oslavy měly završit velký koncert a slavnostní ohňostroj.

Klaus ocenil roli Sovětského svazu ve 2. světové válce

Mezi hosty dnešních slavností v Moskvě byli například čínský prezident Chu Ťin-tchao, německá kancléřka Angela Merkelová, prezidenti Izraele Šimon Peres či Slovenska Ivan Gašparovič. Českou republiku zastupoval prezident Václav Klaus, který ještě před zahájením oslav vyzdvihl utrpení Sovětského svazu za války.

„Já beru vážně to, že ten kdysi Sovětský svaz, jehož nástupcem je dnes Rusko, byl hlavní obětí druhé světové války. Zemí, která také přinesla nejvíce obětí a na sobě nesla největší tíhu váhy. Já to respektuji a také chci svou návštěvou demonstrovat, že jsem si toho dobře vědom," uvedl.

Prezident také kritizoval stereotypy, které se podle něj v české společnosti vůči Rusku utvářejí. „Jedno zajeté schéma bylo to, které jsme prožívali od roku 1948 do roku 1989. I tehdy tomu drtivá většina občanů ČR nevěřila. Nicméně to schéma, které se vytvořilo jako schéma naruby po roce 1989, je dětinská hloupost,“ uvedl.

„Já jsem ho nikdy nepřijímal a jsem velmi rád, že se nám podařilo s Ruskou federací navázat docela pragmatické a praktické vztahy. A k tomu se také snažím maximálně přispívat,“ dodal.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme