Istanbul řeší problém, jak správně naučit zpívat muezíny

V tureckém Istambulu se množí stížnosti na muezíny, tedy muže, kteří pětkrát denně z mešit přivolávají věřící muslimy k modlitbám. Istambulčanům vadí kvalita jejich zpěvu. Úřady se proto rozhodly učit muezíny zpěvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký půlměsíc na mešitě

Turecký půlměsíc na mešitě | Foto: Comstock Images

Ve svých stížnostech obyvatelé Istambulu přímo uvádějí, že si obzvláště po ránu musejí zacpávat uši, zpěv z mešit se prý nedá poslouchat.

Azán, jak se tento zpěv, který svolává muslimy k modlitbě, jmenuje, má být příjemnou, melodickou písní, která má v člověku navodit tu správnou atmosféru k modlitbám. Kvůli špatné kvalitě některých istanbulských muezínů to ale často spíš než modlitba zní jako nepříjemné kvílení.

Problém si proto vzal na starost Odbor pro náboženské otázky istanbulské radnice a dal si za cíl napravit zpěv ve všech městských mešitách, kterých jsou zhruba tři tisíce. Město začalo tím, že pro muezíny uspořádalo výuku zpěvu. Na samotné lekce dohlíží učitel zpěvu Seyfettin Tomakin a dává důraz na to, aby muezíni ovládali čistý zpěv, udrželi správný rytmus a zpívali s citem. Dávají jim příklady špatného a dobrého zpěvu, aby mohli srovnat a rozpoznat své chyby.

Někteří muezíni na sobě už nyní vidí pokroky. Uznávají, že teď jsou si zpěvem mnohem jistější a říkají, že je dobře, že takové lekce někdo uspořádal. Neměli se s kým poradit a často tedy byl jejich projev téměř laický.

Samotný učitel i představitelé radnice v médiích uvedli, že nechápou, jak se někteří muži k této profesi dostali, když někteří z nich skoro nemají hudební sluch.

Mnozí muezíni mají ovšem i nadále problémy, někteří mají v plánu docházet na kurz i rok, aby získali, co největší praxi. Pro zcela beznadějné případy má město připravenou ještě záložní verzi. Jejich mešity rádiově napojí na centrální mešitu ve městě, ze které se pak přenáší kvalitní zvuk dobře zpívajícího muezína.

Jan Piroch, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme