Fico varoval Maďary před přijetím zákona o dvojím občanství

Slovenský premiér Robert Fico pohrozil, že by Maďaři žijící na Slovensku mohli přijít o slovenské občanství, pokud přijmou občanství maďarské. To by jim příslušelo podle zákona o dvojím občanství, který chystá maďarská vláda - pokud o něj požádají. Právní úpravy by podle Fica také znamenaly bezpečnostní riziko pro Slovenskou republiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenský premiér Róbert Fico

slovenský premiér Róbert Fico | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Zákon vyvolal rozruch na Slovensku včera poté, co o něm informoval ministra zahraničí Miroslava Lajčáka jeho budoucí kolega z Maďarska, János Martonyi. Bratislava v reakci na to povolala ke konzultacím svého velvyslance v Budapešti.

Jak na Rádiu Česko uvedl zpravodaj ČRo na Slovensku Lubomír Smatana, slovenské ministerstvo zahraničí si nechalo vypracovat analýzu dopadu předpokládaného zákona. „Ta by měla být známa zítra ještě před jednáním vlády a parlamentu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský premiér Robert Fico pohrozil, že by Maďaři žijící na Slovensku mohli přijít o slovenské občanství, pokud přijmou občanství maďarské. Ve studiu je zpravodaj na Slovensku Lubomír Smatana.

Slovenské straně především vadí, že Maďaři s nimi novelu zákona o dvojím občanství vůbec nekonzultují. Robert Fico řekl, že pokud by Maďaři žijící na Slovensku přijali maďarské občanství, mohli by ztratit slovenské. Uvedl také, že zákon bude Slovenská republika považovat za jednostranný krok Maďarska v rozporu s mezinárodním právem.

Fico: Chystané úpravy znamenají bezpečnostní riziko pro Slovensko

Fico také prohlásil, že připravovaný maďarský zákon o dvojím občanství bude znamenat pro Slovensko bezpečnostní riziko. "Nemluvím teď o vztahu k maďarskému parlamentu nebo maďarské vládě. Varuji ale před přijetím tohoto zákona vzhledem k důsledkům, které bude mít v reálném životě,“ řekl slovenský premiér a pokračoval:

„Nemluvím o občanech Slovenska maďarské národnosti. Ti tady žijí a mají zde lepší ekonomické a sociální podmínky jako v Maďarsku a máme zájem o dobré spolužití. Pokud je někdo nebezpečný, je to Fidesz. Hovořím stále o nebezpečí, které přichází z maďarského parlamentu a vlády,“ řekl slovenský premiér.

Podle zpravodaje ČRo budou na Slovensku volby, takže reakce premiéra Roberta Fica je naprosto jasná. "Každý se bude pokoušet využít v předvolební kampani maďarskou kartu. Nepochybně by to mělo posloužit i Straně maďarské koalice, která se pokouší dostat do parlamentu,“ uvedl.

Bezpečnostní riziko, o kterém mluvil Fico, podle Smatany spočívá v tom, že kdyby všichni Maďaři přijali občanství, budou jejich zástupci usilovat o územní autonomii. "V EU k tomu ale nemůže dojít, ale je to strašák, který funguje na slovenské národovecké voliče,“ řekl.

Slovenští Maďaři dvojí občanství nepotřebují

Na Slovensku žije přibližně půl milionu lidí maďarské národnosti a podle zpravodaje většina z nich vůbec nechápe, k čemu je zákon dobrý a nebudou ho ani chtít.

„Jim to v ničem nepomůže - finanční výhody žádné mít nebudou, k cestování maďarský pas také nepotřebují. Navíc Maďarsko je v hluboké ekonomické krizi, Maďaři si zařizují firmy spíš někde na Slovensku, protože jsou tam jednodušší daňové zákony,“ uvedl.

„Pro některé slovenské Maďary to má možná akorát symbolický význam, ale praktický efekt to nemá. Spíš by to mělo horší efekt pro Maďarsko. Například slovenští Maďaři by po nabytí občanství a přestěhování mohli v Maďarsku čerpat sociální systém,“ přiblížil.

Podobný názor vyslovil v Ozvěnách dne i Kálmán Petözc z institutu Fórum pro výzkum národnostních menšin. Odhadl, že počet lidí, kteří by si zvolili i maďarské občanství, by mohl být kolem 80 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úmysl maďarské vlády novelizovat zákon o dvojím občanství rozebral Lubomír Smatana i v Ozvěnách dne. Hostem byl také Kálmán Petözc z institutu Fórum pro výzkum národnostních menšin,

„Asi tolik, kolik si jich vybralo takzvaný maďarský průkaz, který jim byl vydán na základě krajanský zákona, který byl v Maďarsku přijatý před několika lety. Nejspíše by to bylo z takového symbolického nebo emocionálního hlediska a ne pro to, že by z toho měli nějaké výhody,“ uvedl

Novým zákonem by se měl zabývat maďarský parlament už na svém prvním zasedání plánovaném na zítřek. Vzhledem k tomu, že strana Fidesz má v parlamentu ústavní většinu, nepředpokládá se, že by zákon při hlasování neprošel.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme