Prach z islandské sopky znovu komplikuje létání nad Evropou

Mrak popela z islandské sopky znovu komplikuje leteckou dopravu nad Evropou. Větší koncentrace nebezpečného vulkanického materiálu přiměla úřady k uzavření části vzdušného prostoru nad Severním Irskem a severní Anglií. Přinejmenším do odpoledne budou mimo provoz letiště v severoirské metropoli Belfastu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový oblak sopečného prachu z islandského vulkánu Eyjafjallajökul

Nový oblak sopečného prachu z islandského vulkánu Eyjafjallajökul | Foto: AFP

Nová neustávající erupce jihoislandské sopky by mohla v příštích dnech znovu ochromit létání mimo jiné na londýnská letiště. V ohrožení jsou i lety nad západní Evropou.

Odborníci zakládají svou předpověď na pokračující činnosti sopky Eyjafjallajökull. Ta pokračuje v erupcích a dál chrlí popel do ovzduší. K přesunu mračna vulkanického popílku v ovzduší přispívají nynější povětrnostní i jiné podmínky.

Německá letecká společnost Lufthansa na dnešek naplánovala testovací let, který má vyhodnotit koncentraci vulkanického materiálu v atmosféře. Na základě získaných dat mají úřady rozhodnout o případných dalších uzavírkách.

Poslední komplikace na evropském nebi kvůli činnosti islandské sopky jsou zatím zanedbatelné ve srovnání s týdnem od poloviny dubna, kdy v celé Evropě zrušily desítky tisíc letů.

Postoj aerolinek k dubnovému kolapsu má už taky soudní dohru. Italský úřad pro civilní letectví udělil skoro osmdesáti milionovou pokutu irské společnosti Ryanair za to, že v desítkách případech neposkytla přiměřenou pomoc svým klientům, kteří uvízli na letišti v Římě.

Jan Prokeš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme