Povodně trápí celou střední Evropu

Kvůli povodním a chladnému počasí na Slovensku už zemřeli dva lidé. První obětí je pětiletá dívka, která se na východě země ztratila v lese a následně zemřela na podchlazení. Druhým mrtvým je dvaašedesátiletý muž, který se utopil v blízkosti Nitry. Ministr vnitra odjel k Trebišovu, kde řeka Ondava protrhla hráz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v polském Skotzowě

Povodeň v polském Skotzowě | Foto: AFP

Voda z Ondavy vytéká směrem k dvaadvacetitisícovému Trebišovu, v cestě ji ale stojí další říčka s další hrází. Přesto vláda poslala do terénu první dvě stovky vojáků a tisícovka ženistů je připravená v kasárnách k okamžitému zásahu.

Pod vodou jsou desítky obcí na východě země, hladina dosahuje k oknům domů a lidé používají k přesunům nafukovací čluny. Hasiči průběžně evakuují jednotlivce, voda také spláchla desítky jednoduchých chatrčí v romských osadách. Na celém území Slovenska prší vydatně už pátý den.

Protržená hráz trápí i Maďary

Silné deště a záplavy sužují také Maďarsko. Kvůli povodním je ochromena železniční a silniční doprava hlavně na severovýchodě země. Řada hrází je po přívalech vody téměř plná. Hráz ve městě Edelény na severovýchodě země se v noci už protrhla a hladina vody se zvýšila o 35 centimetrů. Celá oblast s rozvodněnými řekami a potoky tak působí jako jezero.

Povodeň v Miskolci | Foto: ČTK

Úřady vyzývají dobrovolníky, aby přišli pomoc na nejkritičtější místa. Celostátní romská samospráva organizuje pracovní oddíly u města Miškovec, kde uzavřeli hlavní dopravní tepnu a od včera zde platí stav ohrožení. Povodňová pohotovost platí na tisícikilometrovém úseku řek, 50 cest je neprůjezdných.

Polsko hlásí už pět mrtvých

S povodněmi bojují i v Polsku, kde už zahynulo pět lidí včetně osmiletého chlapce z Krakova. Nejkrizovější situace je na jihu země v okolí řek Visly a Odry, kde už byly evakuovány tisíce lidí. Všude se staví protipovodňové zábrany.

Povodňovou vlnu proto s napětím sledují například v Krakově, kde je v případě nouze připravená evakuace obyvatel.

Poláci se nervózně dívají hlavně do sousedního Česka. Zajímá je stav nádrží a přehrad na Odře. Všichni si pamatují povodně v roce 1997, kdy vtrhla velká voda na jih Polska právě z české strany.

Premiér Donald Tusk dnes všechny uklidnil, že je ve stálém kontaktu s českým předsedou vlády. Žádné mimořádné a spontánní vypouštění přehrad nehrozí a pokud ano, bude o tom polská strana včas informována.

Donald Tusk už oznámil, že vláda nebude šetřit na žádné formě pomoci jak finanční, tak materiální.

Petr Vavrouška, Gregor Martin Papucsek, Ľubomír Smatana, Lenka Rafaelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme