V Londýně se po volbách poprvé sešla nová Dolní sněmovna

Zahajovací schůzi v Londýně dnes měla nová Dolní sněmovna britského parlamentu, jehož poslanci byli zvoleni 6. května. Zástupcem nového konzervativního premiéra Davida Camerona se stal liberální demokrat Nick Clegg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron s ministry své vlády

David Cameron s ministry své vlády | Zdroj: ČTK

Cameron a Clegg jsou často v posledních dnech vedle sebe jako dvojčata, což vyvolává dost humoru i mezi novináři, kteří se ptají, jak dlouho to bude trvat, než se ti dva rozkmotří. Ale to, čemu se říká politické líbánky, pokračovalo i dnes.

Cameron ve sněmovně přednesl odlehčený projev prosycený humorem, třeba když řekl: „Mnozí z nás sedí vedle lidí, vedle kterých sedí poprvé v životě. Byla to narážka na koalici konzervativců s liberálními demokraty, kteří ještě nedávno ve volební kampani tvrdě útočili jeden na druhého.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvním zasedání nové sněmovny mluvil Milan Kocourek v pořadu Stalo se dnes

Sněmovna zaburácela souhlasným smíchem a Cameron se podíval za sebe na Nicka Clegga, který se také rozesmál – v parlamentě opravdu seděl vedle Camerona poprvé.

Premiér také připomněl, že v nové sněmovně je spousta nových poslanců – 227. A také více žen. Těch je dohromady 142 a tvoří necelou pětinu sněmovny.

Cameron poznamenal, že nadešla nová éra v britské politice, příležitost pro novou generaci, a opravdovou zkouškou nového parlamentu podle něj je vybudovat důvěru mezi parlamentem a veřejností a činit správná rozhodnutí.

Milan Kocourek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme