Španělsko má prvního klonovaného býka pro koridu

Jmenuje se Got, je černý a po narození vážil 25 kilo. Jedná se o prvního býka, který přišel na svět díky klonování. Samozřejmě ve Španělsku. Got má slavné rodiče a jeho klonace vyšla na 28.000 eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Got, první klonovaný býk ve Španělsku

Got, první klonovaný býk ve Španělsku | Zdroj: ČTK

K naklonování býka se rozhodli před třemi lety vědci z Valencie. O to samé se již před časem pokoušeli i jejich kolegové ve Spojených státech, kteří do projektu investovali dva miliony eur, přesto nebyli úspěšní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvním klonovaném býkovi hovořila spolupracovnice ČRo ve Španělsku Ľubica Zlochová

Španělé zdůrazňují, že jim jde o to, aby se díky klonování pokusili zachránit živočišné druhy, kterým hrozí vyhynutí. Původně pracovali na klonaci rysa iberského, tento záměr jim ovšem nevyšel.

Býk sice nepatří k ohroženým druhům, Got ale není ledajaké zvíře. Jeho otec, kterému byly odebrány kmenové buňky, pochází z úspěšné chovné stanice. Jde o velmi vzácný typ takzvaných „toros bravos“, který má v genech bojovnost, a právě proto je tolik ceněný.

Výzkum má sloužit k tomu, aby se španělským chovatelům podařilo udržet a zlepšit kvalitu býků určených k zápasu. Zda ale budou klonovaní býci opravdu tak odvážní, jak si vědci slibují, se uvidí, až Got dospěje.

Martin Hromádka, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme