Rivalita mezi Bratislavou a Košicemi ovlivní příští hokejový šampionát

Jeden hokejový šampionát skončil, druhý už se chystá. Za necelý rok pořádá turnaj Slovensko a v Bratislavě ještě ani nestojí hala. Všechno prý ale stihnou. Hokej se bude hrát i v Košicích, kde už aréna funguje, organizátoři na východě mají navíc velkou chuť všem ukázat, že hlavní město strčí hravě do kapsy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion v Košicích, kde bude hrát slovenská reprezentace na domácím mistrovství světa v roce 2019.

Stadion v Košicích, kde bude hrát slovenská reprezentace na domácím mistrovství světa v roce 2019. | Foto: Steel Aréna Košice

Na kluzišti košické Steel Arény trénují žáci a možná ani nevědí, že bruslí na jediném slovenském stadionu, který splňuje kritéria mezinárodní hokejové federace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ľubomíra Smatany z Košic, které se chystají na mistrovství světa v hokeji 2011

Košice mají před Bratislavou velký náskok, říká spokojeně ředitel Steel Arény Igor Havrila:

„Osobně si myslím, že za těch čtyři a půl roku, co funguje Steel Aréna, se stala velmi významným místem nejen na Slovensku, ale i v Evropě.“

Právě tradiční silná rivalita mezi východem a západem dává obyvatelům Košic křídla. Šampionát je výjimečná událost a Košice mají konečně šanci se ukázat.

„Teď ze mě mluví lokální patriot, ale musíme to zvládnout. Přece nebudeme horší než Bratislava,“ říká přesvědčivě úředník Jozef.

Košice mají halu, chybí ale hotely

Centrum města zdobí gotická katedrála a Košice jsou nejvýchodnějším evropským městem, kde taková stavba stojí. Evropské úrovni odpovídá i vyšperkované náměstí plné kaváren.

Turista Tomáš z Prahy nepochybuje, že šampionát do Košic patří: „Jsem v Košicích poprvé v životě a je to po mě příjemné překvapení. Příjemné město, krásné opravené centrum, pěkné baby, pohoda.“

Problémem Košic jsou zatím především hotely, těch se nedostává. Podle Jaroslava Kernera z magistrátu město eviduje asi 7200 lůžek, fanoušci tak budou muset bydlet i v okolních městech. „Prešov, Spišská Nová Ves, možná i Poprad,“ vypočítává Kerner.

Znalci se ale domnívají, že do Košic přijede fanoušků asi tak desetkrát víc, než odhadují úředníci z magistrátu. Ti ovšem zůstávají v klidu.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme