Maďarský parlament přijal zákon o dvojím občanství

Nic nezmohly protesty, které už předem zaznívaly ze sousedních zemí s početnými maďarskými menšinami. Parlament v Budapešti přijal zákon, který umožní Maďarům v zahraničí získávat maďarské občanství. Zákonodárci se vyslovili pro přijetí této normy drtivou většinou hlasů. Základní změna spočívá v tom, že etničtí Maďaři nebudou muset mít bydliště v Maďarsku, pokud budou chtít o občanství požádat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Na maďarský zákon o dvojím občanství okamžitě odpovědělo Slovensko. Jeho vláda navrhla zákon, podle kterého každý kdo přijme maďarské občanství, ztratí to slovenské. Vláda svůj návrh neprodleně předala do parlamentu, který ho zřejmě schválí už dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontroverzním maďarském zákonu o dvojím občanství a reakcích na něj mluvili na Radiožurnálu zpravodajové Českého rozhlasu na Slovensku a v Maďarsku Lubomír Smatana a Gregor Martin Papucsek.

Za provokaci považují maďarský zákon o dvojím občanství všechny slovenské politické strany. Koalice pak přímo mluví o bezpečnostní hrozbě a změnách hranic na Dunaji, což komentátoři označují za hysterický předvolební pokřik.

Nicméně je zřejmé, že současný maďarský krok může ovlivnit preference slovenských politických stran ve prospěch Slovenské národní strany a strany Směr Roberta Fica.

Slovenská vláda požádala o stanovisko Evropskou unii a ministr zahraničí jedná s vysokým komisařem OBSE pro národnostní menšiny.

Žádné výhody

Zajímavý je postoj samotných Maďarů na Slovensku, o maďarské občanství většinou nemají zájem. Kdyby přišli o slovenské, ztratili by řadu práv a výhod třeba v sociálním systému.

„Ze strany Maďarska se jedná především o symbolický krok. Nejsilnější strana Fidesz to před volbami slíbila svým voličům. Svoji roli určitě hrají i výčitky svědomí. V roce 2004 totiž tehdejší socialistická vláda překazila chystané referendum o dvojím občanství. Etničtí Maďaři z okolních zemí tehdy protestovali a dá se mluvit o jakémsi traumatu,ů říká spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

„Pro slovenské Maďary by přijetí maďarského občanství, když odhlédneme od komplikací doma, kromě symbolické roviny nic neznamenalo. Rumunští Maďaři by ale mohli bez víz cestovat například do USA,“ dodává Papucsek.

Ľubomír Smatana, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme