Státní zaměstnanci ve Španělsku stávkovali

Španělsko, které čelí nejhorší recesi za několik desítek let, čeká podle všeho horké léto. Druhé největší španělské odbory, UGT, vyhlásily na dnešek stávku zaměstnanců veřejného sektoru. Protestovali tak proti úsporným opatřením, konkrétně zhruba pětiprocentnímu snížení mezd, které platí už od června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka ve Španělsku

Stávka ve Španělsku | Zdroj: ČTK

Celý balík úsporných opatření schválil parlament koncem května. Měl by ušetřit 15 miliard eur. Cíl je jasný – omezit deficit, který přesahuje 11 procent hrubého domácího produktu a vyhnout se osudu Řecka. Španělsko trápí také dvacetiprocentní míra nezaměstnanosti. Mezi mladými lidmi je nezaměstnaných dokonce 40 procent. „Bez práce je spousta kvalifikovaných lidí, takže mladí lidé bez praxe to dnes mají těžké,“ sdělila BBC zaměstnankyně jedné španělské pracovní agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávka ve Španělsku ve Světě o druhé s Lubicí Zlochovou

Úterní stávka měla ukázat, jak velká je nechuť lidí k úsporám. Odbory uvádějí, že se k ní připojilo zhruba 60 procent zaměstnanců veřejného sektoru, který má více než 2,5 milionu pracovníků. Španělská vláda ovšem uvádí naprosto odlišné číslo – pouhých 11 procent. Podle spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubici Zlochové se účast výrazně liší v jednotlivých španělských regionech a také v jednotlivých sektorech ekonomiky.

Stávkující protestovali především proti průměrně pětiprocentnímu snížení mezd a proti balíku úsporných opatření, který zahrnuje snížení platů státních úředníků o 15 procent, zmrazení důchodů, zrušení porodného či reformu zdravotnictví. V případě, že vláda schválí navrženou reformu trhu práce, s níž odbory také nesouhlasí, plánují uspořádat na konci června generální stávku, která by podle Lubici Zlochové výrazně přispěla k předčasným volbám ve Španělsku a ke změně vlády.

Martina Mašková, Ľubica Zlochová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme