První volební odhady v Nizozemsku předvídají pat

V Nizozemsku se podle prvních povolebních prognóz rýsuje patová situace. Tamní Liberálové a Strana práce mohou získat stejný počet křesel v dolní komoře parlamentu. Po jedenatřiceti. Velké volební zisky zato zaznamenali extremisté ze Strany pro svobodu kontroverzního politika Gerta Wilderse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební kampaň nizozemské strany PVV

Volební kampaň nizozemské strany PVV | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Velký propad vládnoucích Křesťanských demokratů a prudký vzestup extremistů. To předvídá prognóza výsledků nizozemských předčasných voleb. Dosavadní nejsilnější strana Křesťansko demokratická akce premiéra Jana Petera Balkenendeho může ztratit až 20 křesel v dolní komoře parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

První volební odhady komentoval ve Stalo se dnes politolog z univerzity v Leidenu Petr Kopecký

Před ní se podle prognózy dostane i extremistická Strana za svobodu Geerta Wilderse známého odporem k islámu a přistěhovalcům. Může mít až 23 poslanců oproti dnešním 9.

Vítězem voleb se asi stane Lidová strana svobody a demokracie VVD s 31 křesly ve 150členné sněmovně. Stejný počet mandátů ale prognóza připisuje i Straně práce, která předčasné volby vyvolala.

K volebním urnám šli Nizozemci kvůli rozpadu vládu premiéra Jan Petera Balkenendeho, který v únoru vyvolali tamní labouristé odchodem z vládní koalice. Důvodem byly neshody o prodloužení mise nizozemských vojáků v Afghánistánu.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme