Extremisté v Nizozemsku posílili, premiér skončil

Současná nizozemská vládní garnitura neuspěla a extremisté jsou na vzestupu. Tak se dají shrnout výsledky předčasných voleb v Nizozemsku. Jejich vítězi se stala Lidová strana svobody a demokracie VVD. Získali 31 mandátů ze 150 ve sněmovně. Jejich koaliční partner, Strana práce, bude mít o pouhé jedno křeslo méně. Výrazný úspěch zaznamenalo protiislámské uskupení Geerta Wilderse. Místo dosavadních 9 bude mít v Parlamentu 24 poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Foto: www.geertwilders.nl

U voličů naopak propadli dosud vládnoucí Křesťanští demokraté. Jejich lídr, dnešní premiér Jan Peter Balkenende proto ještě v noci odstoupil z vedení strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledích voleb v Nizozemsku mluvil ve Světě o osmé Rádia Česko zpravodaj Českého rozhlasu v zemích Beneluxu Pavel Novák.

Předčasné volby vyvolala Strana práce, protože v únoru odmítla prodloužit pobyt nizozemských vojáků v Afghánistánu a vystoupila z vládní koalice.

„Skutečným vítězem je asi populismus a pravicový extremismus. Největší nárůst mandátů zaznamenala Strana pro svobodu antiislamisty Geerta Wilderse, která je proti imigraci neevropského obyvatelstva do Nizozemska,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v zemích Beneluxu Pavel Novák.

Vládu ale asi nakonec bude sestavovat předseda Lidové strany svobody a demokracie, na jednobarevnou vládu má ale málo mandátů a proto bude muset sestavit koalici. Pravděpodobně se Stranou práce a ještě nějakou menší stranou.

Předseda extremistické Strany za Svobodu Geert Wilders označil výsledek voleb za „grandiózní“. List Le Soir připomíná, že šéf Liberálů a pravděpodobný příští premiér Mark Rutte nevyloučil spolupráci s žádnou stranou. Wilders mu na to odpověděl, že by se rád viděl na místě vicepremiéra.

„Extrémisté se do vlády s největší pravděpodobností nedostanou. Nizozemci si uvědomují, že by to vedlo k politické izolaci jejich země. Určitým štěstím je, že některé myšlenky, které mají extrémisté ve svém programu, má ve změkčené podobě ve svém programu i vítězná strana. Chce například přitvrdit pravidla imigrace. Každopádně je jasné, že Nizozemsko již nebude tak slepě otevřenou zemí. Dnes si asi uvědomuje, že bylo v minulosti slepě tolerantní,“ dodává Novák.

Pavel Novák, Igor Maňour, Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme