Těsně před volbami graduje na Slovensku aféra kolem premiéra

Dva dny před parlamentními volbami se na Slovensku vyhrotila předvolební kampaň. V médiích se objevila zvuková nahrávka, která údajně dokazuje korupční chování premiéra Roberta Fica. Zároveň klesají preference Ficovy strany SMER.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenský premiér Róbert Fico

slovenský premiér Róbert Fico | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na zvukové nahrávce přiznává muž s hlasem podobným tomu Ficovu, že pro stranu sehnal desítky milionů korun. Jde o další pokračování kauzy, která se s premiérem táhne už několik týdnů. Před volbami v roce 2002 měl Fico od významných podnikatelů inkasovat velké finanční sumy, výměnou za to, že mecenášům zajistil místa na kandidátkách do parlamentu a lukrativní posty ve státní správě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slovenském korupčním skandálu premiéra Fica mluvil v pořadu Stalo se dnes šéfredaktor deníku Sme Matúš Kostolný.

Podle šéfredaktora deníku Sme Matúše Kostolného pravdivost nahrávky dokládají výpovědi lidí z Ficova okolí: „Za poslední měsíc se objevilo více výpovědí bývalých lidí z okolí předsedy Smeru, kteří mluvili o finančních nesrovnalostech při vzniku strany před volební kampaní roku 2002. V této době stála kampaň strany více než 280 milionů, přičemž oficiálně bylo vykázáno 11 milionů. Objevilo se více takových výpovědí. Nahrávka tak podporuje výpovědi z tohoto měsíce.“

Robert Fico dosud všechna korupční podezření odmítal. I novou nahrávku označil za laciný technický podvrh. Podle slovenského novináře to Fico považuje za skandalizaci před volbami a tvrdí, že to je součást kampaně, kterou vede politická opozice.

Preference jeho strany ale klesají. SMER by podle aktuálních průzkumů volby sice vyhrál, pravicová opozice by ale měla dohromady většinu. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Milan Kopp, Vojtěch Berger, Lenka Rafaelová, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme