Slovenská opozice uspěla v parlamentních volbách

Po sečtení 98 procent volebních okrsků vítězí nejsilnější vládní strana Smer premiéra Róberta Fica s téměř 35 procenty hlasů. Současná vládní koalice ale ztratila většinu. Těsné vedení drží strany pravicové opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební centrála SDKÚ-DS slaví

Volební centrála SDKÚ-DS slaví | Zdroj: ČTK

Novou většinovou vládní koalici by tak mohly sestavit SDK, KDH, SaS a Most-Híd. Taková koalice by měla 78 křesel, zatímco Smer a Slovenská národní strana jen 72 křesel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sčítání hlasů sleduje na Slovensku reportér Vojtěch Berger

Šéfka SDKU Iveta Radičová už vystoupila s oficiální reakcí. Poblahopřála vítězovi voleb, ale zároveň dodala, že vyhrát nestačí, že je také třeba mít podporu pro sestavení vlády. Dala tak jasně najevo, kdo by měl podle ní novou vládu sestavovat.

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Parlamentu zůstala Strana maďarské koalice a také HZDS Vladimíra Mečiara. Překvapivě jen těsně tuto hranici překročila vládní Slovenská národní strana.

První odhady výsledků nejprve naznačovaly jasné vítězství opozice. Po třetině sečtených hlasů bylo ale vše jinak a vládní koalice měla většinu. Postupně se ale stav opět obrátil.

Volby byly nečekaně o více než půl hodiny prodlouženy. Důvodem byly prudké bouřky, které způsobily výpadky elektřiny v několika obcích na východě země. Ústřední volební komise proto rozhodla o prodloužení doby pro hlasování.

Igor Maňour, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme