V belgických předčasných volbách vítězí nacionalisté

Nacionalisté z Nové vlámské aliance (NV-A) vedou podle prvních částečných výsledků v předčasných volbách v Belgii. Získávají zatím nejvíce hlasů ve vlámské části země. Ve Valonsku zatím první výsledky ukazují na vítězství tamních socialistů (PS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr NV-A Bart De Wever

Lídr NV-A Bart De Wever | Zdroj: ČTK

Předčasné volby vyvolaly neustávající spory mezi tamními většinovými Vlámy a menšinovými frankofonními Valony. Průzkumy předpovídaly vzestup popularity vlámských nacionalistů, což se také potvrzuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Belgii sleduje zpravodaj ČRo Pavel Novák

První částečné výsledky ukazují na to, že ve Vlámsku bude nejsilnější stranou Nová vlámská aliance, která by mohla získat až třetinu hlasů odevzdaných mezi Vlámy.

Mezi frankofonními voliči vyhrávají pravděpodobně socialisté, kteří soupeří o největší podíl ve valonské části parlamentu s liberály.

NV-A chce postupný přechod ke konfederaci

Posílení vlámských nacionalistů znamená špatnou zprávu pro soudržnost Belgie. Nová vlámská aliance se netají tím, že je pro postupnou přeměnu dnešního federálního království v konfederaci.

Ještě radikálnější je strana Vlámský zájem, která by dokonce ráda vyhlásila nezávislou republiku Flandry. Tak daleko ovšem Nová vlámská aliance zřejmě zajít nechce.

Belgické politiky také rozhodně čeká boj o rozdělení národnostně smíšeného volebního obvodu, který zahrnuje Brusel a přilehlá města. Právě kvůli rozporům, zda oddělit Brusel od vlámské periferie, nebo ne, vnikla vládní krize a byly vypsané tyto předčasné volby.

Hlasování provázely problémy s počítači

Ačkoliv hlasování papírovými lístky skončilo ve 13 hodin a pomocí počítačů v 15 hodin, nejsou zatím k dispozici ani údaje o volební účasti. Počítačový systém je totiž značně poruchový a jen dnes volaly volební komise ve 300 případech techniky k opravám.

Účast však bude pravděpodobně vysoká, protože hlasování je v Belgii už od konce 19. století formálně povinné. Lidem, kteří k volbám nepřijdou poprvé, hrozí pokuta 55 eur, při opakované absenci to může být i více.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme