Slovensko možná odmítne slíbenou půjčku Řecku

Slovenská pravice už jedná o rozpočtových škrtech. Pravicová koalice sice ještě formálně neexistuje a vládu zkouší sestavit premiér Robert Fico. Pravicové strany se ale shodují, že Slovensko potřebuje rychlou spořivou kúru. Proto možná Slovensko odmítne slíbenou půjčku Řecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislavský hrad se tyčí nad Dunajem

Bratislavský hrad se tyčí nad Dunajem | Foto: europa.eu

Schodek slovenského státního rozpočtu stoupnul za poslední dva roky o 4,5 procenta HDP. Pravice obviňuje Ficovu vládu, že v době krize rozdávala na dluh. Rodící se pravicová koalice chce přezkoumat některé drahé veřejné projekty, například stavbu dálnic.

Slovensko by pod pravicovou vládou mohlo z úsporných důvodů také odmítnout záchrannou půjčku Řecku, kterou schválila Ficova vláda. Slovensko má Řekům půjčit přes osm set milionů eur, a samo by si kvůli tomu muselo vzít úvěr.

To považuje pravice za zhůvěřilost. Kdyby ale Slováci slíbenou půjčku Řekům odmítli poskytnout, utrpěla by image Slovenska v Evropské unii.

Vojtěch Berger, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme