Řada zemí a světových umělců bojkotuje Izrael

Mezinárodní tlak na Izrael kvůli jeho nedávnému krvavému zásahu na konvoj s humanitární pomocí mířící do Gazy sílí. Řada zemí navíc přistoupila k protestním opatřením. Například ve Švédsku jsou to dokaři. Ti začali s bojkotem izraelských lodí, které do přístavu dorazí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské domy pod Olivovou horou

Izraelské domy pod Olivovou horou | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Přístavní dělníci se nechali slyšet, že se ode dneška nebudou podílet jak na nakládce, tak ani na vykládání izraelského zboží, které do švédských přístavů dorazí. Tento protest by měl trvat do 24. června. Bojkot je asi o to větší, že unie švédských dokařů čítá celkem asi 1500 mužů. Těžko se odhaduje, jaký dopad tento protest bude nakonec mít. Jestli bude jen symbolický nebo se nějak více promítne.

Podle údajů izraelského statistického úřadu, na který se odvolává portál Safety at sea, prý bojkot daleko více zraní právě Švédy než Izrael.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švédsko.mp3

Švédský vývoz do Izraele čítal za první čtvrtletí 54 milionů dolarů. Izrael do skandinávských zemí pak dovezl zboží za 16,5 milionu dolarů.

Švédští dokaři vyzvali další organizace a odborové svazy, aby se k bojkotu přidali. Tento apel vyslyšelo sousední Norsko. To navíc zrušilo plánovaný speciální vojenský seminář. Zúčastnit se ho měl i jeden z izraelských armádních důstojníků.

Ve světě také pokračují protiizraelské protesty a demonstrace odsuzující izraelský útok. Například Turecko, JAR, Nikaragua a Ekvádor odvolali z Izraele velvyslance. Ankara navíc zastavila i všechny bilaterální obchodní projekty. 9 obětí nedávného masakru totiž byli Turci. Jižní Korea změnila oficiální návštěvu izraelského prezidenta Šimona Perese jen na pracovní.

Izrael bojkotují dokonce i umělci

Týká se to například kytarové legendy Carlos Santana, který bez vysvětlení zrušil svůj letní plánovaný koncert v Tel Avivu. Britský zpěvák David Costello uvedl, že by mu svědomí nedovolilo v Izraeli vystoupit. A do židovského státu nedorazí ani The Pixies, na které čekalo na 15 tisíc fanoušků. A na jednom z festivalů měli zahrát také formace Gorillaz and Klaxons.

Zatímco fanoušci byli ponecháni svému vzteku, řada komentátorů je zaneprázdněná. Zrodil se totiž i nový termín - kulturní terorismus. Ozývají se také hlasy, že si izraelská veřejnost takto nespravedlivé potrestání nezaslouží. Hudba a politika by se prý neměla spojovat.

Lubica Bergmanová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme