Loni se vrátilo domů nejméně uprchlíků za 20 let

Cestu domů našlo v loňském roce nejméně uprchlíků za posledních dvacet let. V dnešní zprávě na to upozorňuje Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Z patnácti milionů uprchlíků se jich loni vrátilo domů pouhých 251 tisíc. V návratu jim brání konflikty a krizové situace, například v Somálsku, Kongu, jižním Súdánu nebo Iráku a Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor dárfúrských obyvatel v Čadu

Uprchlický tábor dárfúrských obyvatel v Čadu | Foto: Mark Knobil

„Počty uprchlíků, kteří se v loňském roce vrátili domů šly skutečně výrazně dolů. Zatímco dřív jsme každý rok pomáhali s návratem asi milionu lidí, loni to bylo jen 250 tisícům lidí. Pokles způsobilo hlavně to, že řešení mnohých konfliktů ustrnulo na mrtvém bodě. Situace v zemi původu stagnuje, návrat do takového místa by samozřejmě nebyl ani bezpečný a proto ho nemůžeme doporučovat ani s ním pomáhat,“ říká Marta Miklušáková z pražské kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlících mluvila na Rádiu Česko Marta Miklušáková z pražské kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

„V případě, že není možný návrat domů, ani integrace v zemi, která je přijala, je další možností jejich přesídlení. Děje se tak většinou do ekonomicky vyspělejší země a tady jsou ta čísla mnohem optimističtější. V loňském roce komisariát OSN pro uprchlíky sháněl možnost přesídlení pro úplně rekordní počet uprchlíků za posledních 16 let. Ze zhruba 130 tisíc ledí se podařilo přesídlit 112 tisíc uprchlíků, většinou do USA, Kanady, Austrálie, Německa,“ pokračuje Miklušáková a zdůrazňuje:

„Mezi země, které přijímají uprchlíky, se v posledních letech zařadila i Česká republika.“

Většina z uprchlíků čeká na návrat pět a více let. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres varuje, že bude přibývat uprchlíků, kteří budou dlouho čekat, až se vyřeší jejich situace.

OSN loni evidovala na celém světě více než 15 milionů uprchlíků, asi 80 procent z nich přijaly rozvojové země, Pákistán, Írán, Sýrie. Podle Miklušákové to je dáno tím, že naprostá většina uprchlíků zůstává co nejblíže svým domovům, aby se tam mohli o nejdříve vrátit. OSN eviduje také více než 27 milionů vnitřních uprchlíků, kteří museli uprchnout ze svých domovů, ale neopustili přitom svoji vlast.

Nejnovější konflikt se rozhořel ve středoasijském Kyrgyzstánu. Z jihu země teď kvůli etnicky motivovaným násilnostem utíkají tisíce lidí do sousedního Uzbekistánu. Uzbecká vláda uvedla, že od pátku uteklo do Uzbekistánu více než 75 tisíc lidí. UNHCR nabídl pomoc uzbeckým úřadům, Taškent včera humanitární nabídku uvítal.

Ondřej Černý, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme