Slovensko nevpuštěním Solyóma neporušilo normy EU

Slovensko neporušilo evropské normy, když loni nevpustilo na své území maďarského prezidenta. Rozhodla o tom Evropská komise, která tak smetla ze stolu oficiální stížnost Maďarska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Loňský letní výlet prezidenta Lászla Solyóma skončil bizardně. Solyóm se musel zastavit na hraničním mostě přes Dunaj v Komárně, kde se chtěl zúčastnit odhalení sochy sv. Štěpána. Policie ho tam ovšem nepustila.

Slovenská vláda tehdy argumentovala tím, že je nevhodné, aby prezident státu, jehož armáda podpořila invazi do Československa v roce 1968, vstupoval na slovenské území právě 21. srpna.

Evropská komise ale rozhodla, že tím Slovensko neporušilo žádné evropské předpisy, jak si stěžovalo Maďarsko. Normy, na které se Budapešť odvolávala, se totiž podle komise týkají jen soukromých osob, zatímco pro cesty hlav států je směrodatné pouze mezinárodní právo.

Slovenské ministerstvo zahraničí vzápětí rozhodnutí uvítalo. Objevily se ale spekulace, že Maďarsko chce bez ohledu na toto stanovisko věc předložit Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme