V Řecku se chystá další vlna protestů

V Řecku se bude zítra znovu protestovat. Dva největší odborové svazy vyhlásily generální stávku a připojí se i další odboráři. Ve velkých městech se budou konat protestní pochody proti vládním úsporným opatřením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční Pireus

Noční Pireus | Foto: piraeus

„Počasí je tady zatím deštivé, což je podstatná informace, protože právě počasí by mohlo plány organizátorů generální stávky a všech navazujících protestů a pochodů pozměnit,“ řekl zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Řecku Martin Dorazín.

Kdyby bylo velké horko, do ulic by podle jeho slov nevyšlo tolik lidí, s nimiž vedení odborů počítá. Zatím to vypadá, že bude chladněji a do ulic by mohlo vyjít velké množství lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín o aktuální situaci v Řecku pro Rádio Česko.mp3

„Řekové s velkými obavami sledují, co jim uchystala vláda minulý týden, tedy balíček úsporných opatření. Nálada v Athénách nesvědčí o tom, že by se měly konat velké bouře, ale jak jsem teď procházel ulicemi, v postranních uličkách stojí už teď připraveny autobusy s policisty a na všech náměstích, kde se budou konat demonstrace, jsou zesílené policejní hlídky,“ uvedl Martin Dorazín.

Odborům podle něj konkrétně vadí páteční návrh na penzijní a sociální reformu. Penzijní reforma zjednodušeně spočívá v odchodu do důchodu mužů i žen v 65 letech bez jakýchkoliv výjimek. Navíc budou muset mít odpracováno 40 let a dosáhnout 60 let věku pro předčasný a 65 pro řádný důchod.

Druhá vládní iniciativa se týká pracovního práva, kde dochází k velkým změnám. „Mělo by být daleko pružnější, umožnit snadnější propouštění lidí a také omezit příliš velká privilegia zaměstnanců,“ dodal Martin Dorazín.

Proti těmto opatřením se bouří zaměstnanci státních i jiných firem, kterých se změny také dotknou.

Uzavření přístavu v Pireu

Pokud jde o turisty, zítřek pro ně nebude v Athénách dobrý. Komunistické odbory se opět chystají zablokovat athénský přístav v Pireu, odkud vyplouvají trajekty na řecké ostrovy.

„Většina českých turistů létá přímo do svých destinací a tam se žádné velké potíže neočekávají, pokud do zítřejší stávky nevstoupí opravdu všichni, což by znamenalo, že letiště nebudou přijímat,“ doplnil Martin Dorazín.

Vzhledem k tomu, že turnusy se střídají nejčastěji o víkendu, ani tak by uzavření letišť nepostihlo mnoho turistů.

Martin Dorazín, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme