Řecko-turecký plavecký závod vyvrací klišé o špatných vztazích obou národů

Stále nedořečené řecko-turecké vztahy jsou často tématem světových médií. V městečku Kaš v jihozápadním Turecku ale chtějí lidé světu ukázat, že tady Turci se svými řeckými sousedy vycházejí velmi dobře. O víkendu uspořádali už posedmé společný plavecký závod. Na místě byla i spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko-turecký plavecký závod v městečku Kaš v jihozápadním Turecku

Řecko-turecký plavecký závod v městečku Kaš v jihozápadním Turecku | Foto: Julie Urbišová

„Byl to docela lehký závod, ale jsem trochu unavený. Několikrát jsem si musel dát pauzu, trošku jsem i ztratil orientaci, ale jinak to bylo skvělé,“ reagoval vítěz závodu hned poté, co se z klidného moře dostal po železném žebříku na turecký břeh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Julie Urbišové z jihozápadního Turecka o řecko-tureckém plaveckém závodu.

Teprve patnáctiletý Birkan Kordan si potlesk asi stovky diváků zasloužil. Vzdálenost tří kilometrů, která řecký ostrov Kasterolizo a turecké město Kaš dělí, zaplaval za hodinu a půl.

Jako každý druhý Turek, i Birkan vyrostl u moře a plavání se intenzivně věnuje od dětství. Byl jedním z téměř stopadesáti nadšenců, kteří se do přátelského závodu přihlásili. Většina amatérských plavců byla z Turecka, ale přijelo i několik sportovců z Velké Británie, Estonska a dokonce i z Jižní Afriky.

K sousedům na výlet

„Závod jsme poprvé uspořádali před sedmi lety jako součást místního víkendového městského festivalu. Ten nápad vznikl proto, že jsme už byli otrávení stereotypy, které se o řecko-tureckých vztazích po světě stále šíří. Celý svět si myslí, že máme stále s Řeckem problémy, ale my chceme ukázat, že v běžném životě to tak není, že jsme přátelé a normálně spolu jako sousedé vycházíme,“ vysvětluje za organizátory Maho Aracan, který pracuje pro firmu provozující v okolí Kaše velmi oblíbenou out-doorovou turistiku. V praxi to znamená, že zajišťuje výlety do blízkých hor, učí jízdu na kajaku nebo na raftech.

Co se týká řecko-tureckých vztahů a života na hranici, tak Maho ví, o čem mluví. „Tady vlastně není žádná hranice,“ povídá opálený sportovec s úsměvem. „Nás dělí jen tři kilometry a přitom na jiných místech v moři tvoří oficiálně tureckou hranici 11 km plochy. Navíc my tady žádnou hranici necítíme,“ pokračuje Maho.

Za svými řeckými kamarády jezdí v člunu po moři často, i když zavedení Schengenských víz podle jeho slov Turkům návštěvu ostrova dost komplikuje. Naopak Řekům v příjezdu do Kaše nic nebrání a podle toho to i vypadá.

Řecko-turecký plavecký závod v městečku Kaš v jihozápadním Turecku | Foto: Julie Urbišová

„Každý pátek máme v Kaši trh, takže sem jezdí spousta Řeků. Na jejich ostrově nefunguje skoro žádné zemědělství, všechno, co tamní lidé mají, jim vozí jednou týdně na lodích z jiných řeckých ostrovů, hlavně z Rhodosu. Samozřejmě to často nestačí, a tak sem každý pátek jezdí nakupovat zeleninu, maso, ale i jiné věci. Naopak my jezdíme na ostrov většinou na výlet, třeba o víkendu na večeři, protože tam máme spoustu přátel, já tam znám skoro všechny.“

Není divu, jeden z nejmenších řeckých ostrovů podle sčítání lidu z roku 2001 obývá okolo čtyř stovek lidí. Teď, když je Řecko v Evropské unii, musejí mít jejich turečtí sousedé při vstupu na ostrov v pasu Schengenská víza. Dřív zde fungoval jednodušší systém jednodenních víz, který byl podle místních praktičtější a mnohem víc se taky mezi ostrovy cestovalo. Ostatně otázka víz a byrokracie s nimi spojené, je jedinou věcí, na kterou si Maho stěžuje.

Řecko-turecká svatba

Maho se dále nadšeně rozpovídá i o tom, jak to občas zajiskří mezi řeckou dívkou a tureckým chlapcem a mezinárodní svatba je na světě. To se pak většinou hostina pořádá na turecké straně, protože řecké rodině odpadají starosti s vízy. A co, zvyky, tance i jídlo jsou tu stejně na obou březích skoro stejné.

To nám už do rozhovoru vstupuje Didan Duyum, režisérka státní televize TRT, která ze závodu zajišťuje živý televizní přenos.

„Podle mě mezi námi není žádný rozdíl, máme stejnou barvu pleti, stejné jídlo, stejnou kulturu, v praktickém životě mezi sebou Turci a Řekové nemáme problém. Jsem z Marmarisu, což je kousek od řeckého ostrova Rhodos, takže mám spoustu řeckých přátel. Proto vím, že i oni mají v tomto ohledu stejný názor. My, obyčejní lidé nemáme problém, jen na státní úrovni to pořád přežívá,“ popisuje Didan svou zkušenost s Řeky.

Přesto ale později potvrzuje, že v podvědomí obou národů jakási rivalita existuje, do centra konverzace se ale spíš dostává v rámci vzájemného vtipkování.

Řecko-turecký závod bez Řeků

Řecko-turecký závod v Kaši měl jen jeden malý háček. Všiml si ho i australský závodník Simon Merey:

„Bylo by fajn, kdyby se příští rok do soutěže přihlásili i nějací Řekové.“

Ano, opravdu v seznamu plavců nefigurovalo ani jedno řecké jméno. Možná si nikdo ze čtyř stovek Řeků žijících na ostrově Kasterolizo na závod netroufnul. Možná ale jen jejich turečtí sousedé podcenili přípravu a závodu na ostrově nezajistili dostatečnou reklamu. Třeba to za rok bude jiné a v kašském přístavu bude možné zaslechnout i řečtinu.

Julie Urbišová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme