Řecko stávkuje a protestuje proti úsporám

V Řecku se dnes konala generální stávka. Parlament totiž začal projednávat vládní návrh na razantní reformu důchodového a sociálního systému. Změny se dotknou většiny řeckých pracujících a důchodců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace řeckých odborářů v Athénách proti úsporám

Demonstrace řeckých odborářů v Athénách proti úsporám | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní odborové svazy proto dnes kromě stávky uspořádaly také velké demonstrace. V Athénách musela proti nejagresivnější části demonstrantů zasáhnout policie slzným plynem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace přímo v Řecku sledoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

V Řecku nefungovaly banky, státní úřady a nemocnice pracovaly jen v omezeném režimu. Kvůli generální stávce nefungovala ani vnitrostátní letecká doprava. Stávka se ale nedotkla mezinárodních letů, řecká letiště jsou otevřena, protože letečtí dispečeři se ke stávce nepřipojili. Nechtějí ještě více poškodit letošní turistickou sezónu.

Po řecké metropoli se pohybovalo několik skupin odborářů, každá z nich měla svou demonstraci jinde. Největší se konala před budovou parlamentu. Sešlo se na ní asi deset tisíc lidí. Proti nejagresivnější části zasáhla policie slzným plynem.

„Vy nevíte, kdo za to může?“ rozčiluje se starší komunistický odborář a hned sám vzrušeně odpovídá:

„Za krizi musí zaplatit kapitalisté, kteří ji vyvolali, a ne dělníci. Myslíte si, že je správné zvyšovat jim počet let, které musí odpracovat do důchodu? Budeme proti tomu bojovat každý den, 365 dní v roce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Řecku Martina Dorazína ze stávkujících Athén.

„Dnes stávkujeme a vyšli jsme do ulic, abychom dali najevo, že nesouhlasíme se změnami, které chce prosadit naše vláda v oblasti sociálního zajištění, platů a penzí,“ vysvětluje Vasilis z odborů v průmyslu. Jeho kolega Afanasius je sociálním pracovníkem. Bojí se, že vláda použije krizovou zahraniční půjčku na nesmyslné účely:

„Jistě, část peněz určitě půjde do sociálního systému platů a podpor, ale oni chtějí nakoupit také zbraně a další vojenskou techniku, což se mi v této situaci nelíbí,“ naráží Afanasius na velké zbrojní obchody, které zadlužené Řecko podepsalo hlavně s Německem.

Martin Dorazín, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme