V Německu se volí nový prezident, favoritem je Wulff

Němečtí poslanci a zástupci regionálních parlamentů zvolí nového německého prezidenta. Favoritem je vládní kandidát Christian Wulff, dosavadní premiér spolkové země Dolní Sasko. Vládní černo-žlutá koalice má převahu 21 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Říšský sněm v Berlíně.

Říšský sněm v Berlíně. | Foto: Jiří Hošek

Christian Wulff by se mohl stát novým obyvatelem berlínského zámečku Bellevue už po prvním kole hlasování. Kandidát opoziční SPD a Zelených Joachim Gauck může zamíchat kartami.

Vzhledem k tajné volbě se čeká, že této morální osobnosti, někdejšímu východoněmeckému disidentovi, kterého by si včele státu přála většina Němců, dá hlas i několik poslanců z vládního tábora.

Šance na jeho zvolení jsou ale téměř nulové. Snižuje je i skutečnost, že bývalého vládního zmocněnce pro svazky východoněmecké tajné policie nepodpoří marxisticky orietovaná Die Linke.

Tato strana nominovala vlastní kandidátku Lukrezii Jochimsenovou. Čtvrtým uchazečem o prezidentský úřad je krajně pravicový písničkář Frannck Rennicke.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme