Němci by rádi za prezidenta Joachima Gaucka. Volitelé Christiana Wulffa

Němci chtějí za prezidenta Joachima Gaucka, vládní koalice ale potřebuje ukázat svou politickou moc. Jasným favoritem německého prezidentského klání je tak podle mnohých nepříliš výrazný Christian Wulff.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joachim Gauck

Joachim Gauck | Foto: Klára Stejskalová

Proč tak respektovaná a uznávaná osobnost jakou je Joachim Gauck šla do předem ztracené bitvy? Od počátku je jasné, že vládní koalice má ve Spolkovém shromáždění většinu. Proč tedy známý bojovník za svobodu a zapřisáhlý nestraník přijal nabídku opoziční SPD a Zelených kandidovat na post prezidenta Spolkové republiky Německo? Na to odpovídal Joachim Gauck v rozhovoru pro zahraniční novináře, mezi kterými byla i naše berlínská zpravodajka Klára Stejskalová.

„Tou nabídkou jsem byl překvapený, ale přijal jsem jí s odpovědností vůči občanům, což jsem dělal celá desetiletí,“ vysvětluje sálu plnému zahraničních novinářů Joachim Gauck. Během necelého měsíce, který po nečekané demisi Horsta Köhlera, dostaly strany na výběr kandidátů, tah opoziční sociální demokracie a zelených s kandidaturou Joachima Gaucka zabrnkal vládnímu táboru na nervy.

Sedmdesátiletý Gauck se stal miláčkem médií a získal si sympatie veřejnosti. A proč?

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s kandidátem na německého prezidenta Joachimem Gauckem

„Je zajímavé, jaké naděje lidé s volbou mé osoby spojují. Jednak je tu historie Joachima Gaucka – chudého pastora. Ale pak je tu ještě další věc, kterou se nyní zabývají různí politologové. Najednou vidíme, že se lidé nezajímají jen o konzum, a že lidé na síti, lidé elektronického věku, kteří se dosud o politiku nijak nezajímali, dnes říkají, tento úřad a tato osoba nás zajímá. To znamená, že existuje poptávka po lidech a institucích, kteří věří demokracii. A zvláštnost německé situace je taková, že podobně jako jiní Evropané jsme v krizových časech, ale úřad spolkového prezidenta je něco s čím se jako národ můžeme identifikovat. Lidé měli Horsta Köhlera velmi rádi. A proto je tu nyní tak silná poptávka po osobě, které by lidé důvěřovali,. A to je signál vůči politikům. Potřebujeme více důvěry, více komunikace. Mnozí se mnou spojují nadstranickost. Nejsem proti stranám, ale osobně jsme vždy odolal vábení politických stran.“

Životní dráhu Joachima Gaucka předurčilo odvlečení jeho otce do sibiřského gulagu. . Svoboda se pro Gaucka stala životním krédem. Po pádu železné opony patřil k zakladatelům Nového fóra, tedy opozičních antikomunistických skupin. Stál u zrodu úřadu pro zpracování dokumentů bývalé státní bezpečnosti Stasi.

Jak vnímá to, že i 20 let po sjednocení Německa se o něm píše jako o východním Němci? „Mé vidění světa je ovlivněno velkými hodnotami evropského a severoamerického demokratického hnutí. Vždy jsem bojoval za svobodný život, za život v občanské společnosti. V tom jsem byl vždy západní. Ale struny v mé duši jsou východní. V mé osobě se spojil východní životní pocit se západním snem. Ale mluvím stejně jako lidé na západě,“ říká s úsměvem Joachim Gauck.

Joachim Gauck | Foto: Klára Stejskalová

Německá média interpretují volbu mezi Joachimem Gauckem a Christianem Wulffem jako volbu mezi lidovým kandidátem a stranickým pověřencem. Joachim Gauck ale odmítá, že by svou kandidaturou útočil na vládu kancléřky Merkelové.

„Každý politik si musí umět poradit v krizových situacích a Angela Maerkelová k takovým politikům patří.“ Lidé mají jasno, proč by chtěli na zámku Bellevue Joachima Gaucka. „Je to člověk, který nebyl nikdy součástí politikaření, to je důvod, proč bych ho volila, umí vyjít vstříc lidem, potkávat se s nimi a naslouchat jim. Je to člověk pevných zásad a všeobecně vzdělaný,“ říká starší paní, podobný názor podle statistik má polovina obyvatel Berlína.

Sám Gauck se během uplynulého měsíce nesnížil k útoku na svého protikandidáta. V čem on sám vidí své přednosti? Proč by byl lepším prezidentem? „Proč bych byl lepším prezidentem, to nevím. Ale v čem jsem jiný? Jsem muž s životními zkušenostmi a se způsobem sobě vlastní komunikace schopný zprostředkovat dialog mezi vládnoucími politiky a občany . Jiní ve mně vidí, jak jsem se dočetl muže, který skutečně svým životním postojem zaručuje úctu k demokracii. Věří mi, že pro mně je svoboda vším. Lidé chtějí ve vrcholné funkci někoho, komu mohou důvěřovat, někoho, kdo je zásadový, kdo bude bojovat za jejich zájmy.“

Celonárodní podpora Gaucka opět rozjitřila debatu, zda by nebylo zavést přímou prezidentskou volbu po způsobu Rakouska. Gauck tuto myšlenku při svých vystoupeních nikdy neodmítl, ale nechtěl pod tlakem situace zneužívat společenských nálad.

Jak tedy vidí své šance na zvolení, kdy volitelé z řad vládní koalice disponují početní převahou: „Jsem optimističtější než před měsícem, ale jak říká známý německý filozof Franz Beckenbauer – uvidíme.“

Milan Kopp, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme