Prezidentské volby v Německu lemují klidné kampaně

Německo volí prezidenta. Sbor volitelů, takzvané Spolkové shromáždění, vybírá z celkem čtyř kandidátů. Favoritem je jednapadesátiletý Christian Wulff, konzervativní dolnosaský premiér. Jeho hlavním protivníkem je sedmdesátiletý Joachim Gauck, kandidát opozičních sociálních demokratů a Zelených, někdejší disident a také šéf úřadu pro dokumentaci aktivit východoněmecké komunistické tajné policie Stasi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joachim Gauck

Joachim Gauck | Foto: Tomki Němec

Vítěz nahradí Horsta Köhlera, který z funkce prezidenta před měsícem odstoupil. Reagoval tak na kritiku, jakou vyvolaly jeho výroky o souvislosti německé mise v Afghánistánu s hospodářskými zájmy Německa.

Podle berlínského spolupracovníka Rádia Česko Jaroslava Šonky spočívaly předvolební kampaně ve vytvoření co největší konsensuální pozice pro nového prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé prezidentské volby. Téma pro spolupracovníka Rádia Česko Jaroslava Šonku.

„Oba kandidáti jsou reprezentanti občanské společnosti. Jeden má vetší praktickou a politickou zkušenost, druhý má velmi vysoký morální kredit. Kampaně byly velice vstřícné, oba kandidáti se několikrát setkali a mluvili mimo jiné o tom, jak se budou chovat jeden k druhému,“ uvedl Šonka pro Rádio Česko.

Oblíbený disident Gauck

Právě morální aspekt v souvislosti s Joachimem Gauckem glosují i zahraniční média. Britský Independent přirovnává zmíněného německého kandidáta k německému Nelsonu Mandelovi. S tím souhlasí i Šonka.

„Svým způsobem mají něco společného, protože Gauck jako východoněmecký disident a evangelický pastor se aktivně zapojoval do boje proti komunismu, a to v době, kdy se celá řada lidí v tehdejším východním Německu spíše přikrčila. To co například udělal pro odkrytí zločinů východoněmecké tajné policie Stasi je také velmi příkladné,“ uvedl Šonka.

Favoritem prezidentských voleb, navzdory Gauckovým nepochybným morálním kvalitám, zůstává Wulff. Jeho vítězství by bylo určující i pro kancléřku Angelu Merkelovou.

„Německá média dokonce avizují, že dnešek je pro Merkelovou klíčový. Zejména proto, že na Wulffově vítězství hodlá demonstrovat sílu své vládní koalice ve Spolkovém sněmu,“ uzavřel berlínský spolupracovník Rádia Česko.

Lukáš Vincourek, Jaroslav Šonka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme