Prezidentem Německa se stal Christian Wulff

Novým německým prezidentem se ve třetím volby stal Christian Wulff. Kandidát vládní koalice uspěl ve třetím kole volby poslanci Spolkového shromáždění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příštím německým prezidentem se Christian Wulff.

Příštím německým prezidentem se Christian Wulff. | Zdroj: ČTK

Přes vítězství vládního kandidáta ale podle komentátorů utrpěla Angela Merkelová výraznou porážku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Jaroslav Šonka o zvolení nového prezidenta v pořadu Stalo se dnes.mp3

„Důvodem je to, že Christian Wulff uspěl až ve třetím kole a získal 625 hlasů, což je jen dva hlasy nad absolutní většinu. Kdyby tyto hlasy dostal už v prvním kole, byl by zvolen. Teď se jedná o to, že kancléře Merkelové chtěli její spolustraníci ukázat, že si váží protikandidáta Joachima Gaucka,“ řekl spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Jaroslav Šonka.

Christian Wulff je podle něj člověk, který o sobě říká, že není „sameček typu alfa“, který se prosazuje za každých okolností.

„V podstatě je člověkem konsenzu. Jako jednapadesátiletý člověk se stal nejmladším spolkovým prezidentem,“ dodal Jaroslav Šonka.

Podle jeho slov šlo o vůbec nejdelší volbu spolkového prezidenta v dějinách, která trvala téměř devět hodin. A je otázka, do jaké míry to posílí soudržnost vládní koalice mezi křesťanskými a sociálními demokraty na jedné straně a liberály na straně druhé.

Jan Richter, Jaroslav Šonka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme