Údajný ruský špion zadržený na Kypru zmizel

Muž hledaný ve Spojených státech kvůli špionáži pro Rusko uprchl. Soud ho po zadržení na Kypru, odkud chtěl odletěl do Bulharska, propustil na kauci. Údajný špion se měl sám dostavit na policii k dalšímu vyšetřování. Pochopitelně se už ale neukázal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Není divu, že je Kypr oblíbenou turistickou destinací

Není divu, že je Kypr oblíbenou turistickou destinací | Foto: Fotobanka stock.xchng, Marie Jeanne Iliescu

Pro laika vypadá postup soudu, který muže propustil na kauci 32,5 tisíce dolarů, velmi zvláštně. Jenže Kypr má už od dob studené války pověst jako ostrov špionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu uprchlého ruského špiona hovořil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Bouda

Když po turecké invazi ostrova chtěli Britové vyhlásit válku Turecku, tak jim to Američané zakázali, aby ochránili své špionážní sítě.

Mohli tak v klidu dál sledovat jak Sovětský svaz, tak i celý Blízký východ z území státu, který neuznali. Turci zase měli zajištěnou ochranu před Sověty.

A postupně si na ostrově začali dávat dostaveníčka špioni všech mocností z celého regionu.

Zda se vše děje s vědomím kyperských úřadů, je pouze spekulace, kterou nikdy nikdo nepotvrdí. Je ale velmi pravděpodobné, že soudce pouštěl podezřelého s vědomím, že potřebuje ještě předat nějaký materiál nebo uprchnout.

Je až neuvěřitelné, co všechno jsou úřady schopné nevidět. Třeba loni ve Vídni na ulici za bílého dne zastřelili vůdce čečenských disidentů. Vyšetřování bylo přinejlepším vlažné a viník nikdy nebyl dopaden.

Vídeň - město s největší hustotou špionů

Podobných zločinů eviduje Vídeň za posledních dvacet let celou řadu. Kvůli neutralitě i klíčové poloze v srdci Evropy ji využívaly KGB i CIA a tajné služby jsou v rakouské metropoli aktivní dodnes.

Oficiálně ve Vídni sídlí přes 17.000 diplomatů. Odhaduje se, že minimálně polovina z nich je napojená na tajné služby. Podle odborníků je to město s největší hustotou špionů na světě.

Navíc Rakousko přiznává, že spolupracuje prakticky se všemi tajnými službami, které ve Vídni operují. Takže například bývalý kazašský velvyslanec, který je hledaný ve své zemi kvůli vraždě, je oficiálně nezvěstný. Kritici tvrdí, že se ho policie za tři roky ani jednou nepokusila vyhledat.

Markantní je právě nárůst ruské aktivity ve Vídni. Odhadem tam dnes sídlí asi 500 ruských agentů. Většina z nich sleduje Čečence, kteří do Rakouska uprchli.

Na dotazy novinářů ohledně různých vražd a únosů existuje jen jediná oficiální odpověď: Vídeň vždy byla, je a bude centrem špionážních aktivit mnoha států.

Martin Hromádka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme