Francií hýbe finanční aféra, která zasahuje nejvyšší patra politiky

Francouzská média mluví o největší aféře od zvolení Nicolase Sarkozyho prezidentem. Dnes zveřejnila rozhovor se ženou, která se představila jako Claire T. Ta přinesla informace, které ještě víc vyostřují situaci, jíž čelí francouzská vláda už několik týdnů. Tentokrát se ale vše dostává až do Elysejského paláce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

V médiích se dnes objevilo svědectví Claire Tibaultové. Je to bývalá účetní Kiliáne Bettencourtové, dědičky firmy L´Oreal a jedné z nejbohatších žen v Evropě. Podle Thibalutové měl Sarkozy dosat na volební kampaň 150 000 eur, což by bylo nelegální.

Francie má totiž přísný zákon o financování politických stran. Podle něj může jednotlivec darovat politické straně jen 7.500 eur v jednom roce a kandidujícímu politikovi smí věnovat pouze 4.600 eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aféře, která hýbe Francii, informoval v Odpoledním Radiožurnálu pařížský zpravodaj ČRO Jan Pokorný.

Claire Thiboutová ale vyslovila ještě další vážné obvinění. Tvrdí, že Nicolas Sarkozy ještě v době, kdy byl starostou ve čtvrti Neulily, chodil k Bettencourtových často pro obálky s penězi.

Prezident Sarkozy všechno popřel a obvinění označil za ničím nepodloženou pomluvu.

Do aféry je zapleten také současný ministr práce Eric Woerth. Liliaene Bettancourtová se totiž měla dopouštět daňových úniků. A to v době, kdy jí dělala správkyni majetku právě manželka tehdejšího ministra pro rozpočet a hlavního pokladníka Svazu pro lidové hnutí Ericha Woertha.

Woerth teď jako ministr práce prosazuje důchodovou reformu a tvrdí, že všechno je kampaň proti němu. Rezignovat odmítá.

Jan Pokorný, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme