Švýcarsko nevydá režiséra Polanského k soudu do USA

Švýcarsko nevydá režiséra Romana Polanského do USA. Oznámila to švýcarská ministryně spravedlnosti. Americký soud požadoval vydání Polanského kvůli tomu, že měl v roce 1977 sex s nezletilou dívkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér polského původu Roman Polanski

Režisér polského původu Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

Slavný režisér se tak po několika měsících může znovu volně pohybovat. Polanského zatkli loni v záři ve Švýcarsku, kde zůstal v domácím vězení ve své horské chatě.

Švýcarská ministryně spravedlnosti vysvětlila krok soudu tím, že nelze s jistotou vyloučit chybu v žádosti USA o vydání Polanského. Proti rozhodnutí soudu se navíc nemohou Spojené státy odvolat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza Polanski. Téma pro zpravodaje ČRo ve Francii Jana Pokorného.

Polsko-francouzský režisér Polanski v roce 1977 v Kalifornii přiznal soulož s tehdy třináctiletou dívkou. Strávil 42 dní ve vězení. Pak ale musel odejít do Francie, protože mu hrozil další soud.

Někdejší Polanského milenka v poslední době několikrát žádala americkou justici, aby od stíhání upustila. Ta jí ale nevyhověla.

Na podporu režiséra vznikla i petice, kterou inicioval známý francouzský myslitel Bernard-Henri Lévy.

Jan Pokorný, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme