V německých vlacích nefungovala klimatizace. Lidé kolabovali

Na vedení německých drah se snáší ostrá kritika. Důvodem jsou četná selhání klimatizace a nesnesitelná vedra, jakým byli cestující o víkendu při cestování po železnici vystaveni. Spolková policie už zahájila vyšetřování pro ublížení na zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německý vlak

německý vlak | Foto: Jan Rosenauer

Včera se mluvilo o potížích třech vlakových spojeních, dnes se ukazuje, že klimatizace selhala ve více soupravách - problémy mělo asi deset vlaků. Dráhy čelí kritice, že neumí v takových krizových situacích včas a vhodně zasáhnout.

Rychlovlaky ICN nemají otvíratelná okna. Navíc postižené vlaky byli přeplněny cestujícími. Teplota ve vozech dosahovala až 50 °C. Lidé byli dehydrovaní a kolabovali. V jednom z vlaků muselo být po příjezdu do Berlína ošetřeno přes 44 lidí. 9 studentů a studentek mělo potíže s krevním oběhem a skončilo na kapačkách v nemocnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Něm. vlaky.mp3

Nejvíce se německým drahám vyčítá to, že vlak jel bez přestávky až do konečné stanice, že měl zastavit, aby se lidé mohli nadýchat čerstvého vzduchu. Dráhy zcela dehydrovaným lidem neposkytly ani tekutiny.

Německé vlaky jsou přitom velmi komfortní a čisté. Přesto se v Německu řeší, že vlaky IC nejsou zdaleka tak dobré jako například konkurenční francouzské TGV.

Všechny vlaky, které problémy postihly, jsou patnáct let staré. Údajně jde o nějakou systémovou chybu, problémy s klimatizací měly vlaky už během horkého počasí v roce 2003.

Dráhy už přijaly opatření

V dalších dnech musí mít všechny vlaky dostatečné množství tekutin, v případě selhání by cestující přešli do první třídy a vedení drah by takový vlak už zastavilo.

Do kauzy se vložilo i ministerstvo dopravy, které požaduje, aby u příští generace vlaků k takovým selháním nedocházelo. Do problému je tedy zapotřebí zapojit i průmysl.

Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme