Francouzský parlament rozhoduje o zákazu veřejného zahalování

Boj o nošení muslimského oděvu, který ženy zahaluje od hlavy až k patě, jde ve Francii do dalšího kola. Poté, co návrh zákona zakazujícího nošení burky a niquábu na veřejnosti schválila vláda, měli by o něm hlasovat poslanci dolní komory parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimské ženy

Muslimské ženy | Foto: Jaromír Marek

Velkým zastáncem zákazu a vlastně i jeho iniciátorem je francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Burka není náboženským symbolem, je známkou podmanění a ponížení,“ prohlásil loni v parlamentu. Většina parlamentních stran ve Francii je pro zákaz zahalování na veřejnosti, liší se jen v názorech na míru omezení. Naopak Stání rada – nejvyšší administrativní instance v zemi – je proti němu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nošení burky ve Francii a v evropských zemích. Jitka Malá, Jan Pokorný

Je velmi pravděpodobné, že zákon parlament schválí. Jak tvrdí ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek, Sarkozyho Svaz pro lidové hnutí má v parlamentu většinu a opoziční socialisté slíbili, že nebudou žádnými prostředky schválení zákona bránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Macek o zákazu burky ve Francii

Na druhou stranu sami poslanci Svazu pro lidové hnutí dali ještě návrh zákona přezkoumat Ústavní radě (ekvivalentu našeho Ústavního soudu), zda je navrhované opatření v souladu s francouzskou ústavou, zda se nejedná o příliš veký zásah do práv a svobod občanů.

Zastánci zákazu argumentují především tím, že zahalování neodpovídá tradici Francouzské republiky, že je to vůči ženám diskriminační, že to přináší bezpečnostní rizika nebo že je to nehygienické.

V neposlední řadě jde také o odpověď radikálním islamistům, kteří zkoušejí, kam až je Francie nechá dojít. Debata o zákazu navíc vyvolala choulostivou diskusi na téma „kdo je vlastně Francouz“.

Většina francouzských muslimů se podle Macka hlásí k umírněným formám islámu a i pro ně je narůstající fundamentalismus negativním jevem. Zároveň se však bojí, že debata na toto téma může vést k dalšímu posílení protiislámských paušalizujících nálad.

Pokud zákon projde parlamentem, bude obsahovat následující sankce za nošení závojů: pokutu 150 eur nebo povinné docházení na hodiny občanské výchovy. Muži, kteří by své partnerky nebo dcery nutili halit si obličej, by mohli dostat až rok vězení a pokutu až 30 tisíc eur. Pokud by nutili nezletilé děvče, pak by jim hrozil až dvojnásobný trest.

Jak to vypadá v jiných evropských zemích se zákazem zahalujících oděvů? V Belgii schválili zákon zakazující jejich nošení kdekoli na veřejnosti, ale ještě nevstoupil v platnost. Ve Španělsku už senát zákaz nošení burky a niqábu na veřejnosti odhlasoval a čeká se, až vláda vypracuje příslušný zákon. V katalánské Lleidě nesmějí zahalené ženy do veřejných budov už teď.

V Nizozemsku nesmějí zcela zahalené ženy do škol – ani personál nebo rodiče. V Itálii platí zákon zakazující zakrývat si bezdůvodně tvář na veřejných místech už od roku 1975. V Dánsku nedávno napočítali asi 150 žen nosících niqáb a tři ženy v burce. Opozice zde označila parlamentní debatu o zákazu za frašku.

Jitka Malá, Jan Pokorný, Ľubica Zlochová, Markéta Bartošová, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme