Tisíce lidí na Facebooku podporují britského vraha

Nezaslouží si žádný soucit. Tak právě to prohlásil britský premiér David Cameron. Reaguje tak na novou stránku na sociální síti Facebook sympatizující s vrahem Raoulem Moatem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Facebook

Sociální síť Facebook | Foto: Tomáš Adamec

Případ sedmatřicetiletého vraha Raoula Moata rozdělil britskou veřejnost. Moat po propuštění z vězení začátkem července zastřelil milence své bývalé snoubenky, kterou těžce zranil a rovněž střelbou z lovecké pušky oslepil policistu Davida Rathbanda.

Několik dní po něm policie bezvýsledně pátrala. Když byl v severoanglickém městečku Rothbury dopaden, zastřelil se. Ale místo všeobecného odsouzení se Moat po smrti dočkal sympatií více než 36 tisíc Britů na internetové stránce Facebook.

Premiér David Cameron byl v parlamentu vyzván, aby se zasadil o zastavení těchto výrazů podpory Moatových sympatizantů. Premiér prohlásil, že Moat byl zcela jasně otrlý vrah a on nechápe sympatie jakkoli malé části veřejnosti vůči němu.

Provozovatel Facebooku výzvu k zastavení internetové stránky ale odmítl. I když uznal, že mnozí lidé považují některé aspekty tohoto případu za odporné, to samo o sobě podle něj není důvodem k zastavení debaty.

Jasně vyhraněné názory na tento případ se projevily také v televizní debatě BBC Question Time, čas na otázky. Někteří z účastníků s Moatem vyjádřili soucit, i když většina ho zavrhla jako odporného vraha.

Mezitím pokračuje vyšetřování které má zjistit přesně v které fázi policisté použili proti Moatovi nového typu tazeru, zbraně která má útočníka dočasně ochromit, nikoli zabít. Je zřejmé, že Moat měl celou řadu pomocníků, ale jen část z nich byla zatčena. Tento podivný případ tak zdaleka neskončil.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme