Rusko neuzná suverenitu Kosova ani po rozhodnutí haagského soudu

Spojené státy rozhodnutí Mezinárodního soudu přivítaly. Rusko, které se od počátku staví proti suverenitě Kosova, má naopak za to, že verdikt neposkytuje žádnou právní oporu vyhlášení nezávislosti na Srbsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Pozice Moskvy zůstává podle ruského ministerstva zahraničí nadále neměnná. Rusko nezávislost Kosova na Srbsku neuznává. Ruská diplomacie má za to, že haagský soud svým verdiktem pouze stanovil, že dokument o vyhlášení nezávislosti neporušuje mezinárodní právo, verdikt se podle výkladu Moskvy ale netýká nároku Kosova na odtržení.

Rusko, coby tradiční spojenec Srbska, zároveň uvedlo, že hodlá Kosovo udržet mimo OSN a další mezinárodní organizace, kde Moskva disponuje právem veta.

Rusko v minulých letech striktně potlačilo vlastní separatistické hnutí v severokavkazském Čečensku. Po krátké válce s Tbilisi ale před dvěma lety naopak uznalo nezávislost odtrženeckých gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme