Řecko zase stávkuje. Zemi navíc ohrožují levicoví extremisté

Řecko dnes zažije další den stávek. Odbory je vyhlásily na protest proti přísným úsporným opatřením vlády, ke kterým se Atény zavázaly výměnou za finanční půjčku ve výši 110 miliard eur /asi 2,8 bilionu korun/. Na přijetí pomoci se Řecko v květnu dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem a dalšími členy eurozóny. Zemi navíc hrozí ultralevicoví teroristé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Řecké odbory v letošním roce zorganizovaly stávek už několik, většinou právě proti úsporným opatřením vlády a proti reformám. Časté protesty v Řecku narušují i turistický ruch. Ten se na výkonu řecké ekonomiky podílí téměř pětinou.

Zemi navíc hrozí teroristé, kteří se aktuálně přihlásili k nedávné vraždě aténského investigativního novináře Sokrata Goliase. Jak na Rádiu Česko uvedla redaktorka Ivana Bernáthová, která se situací v Řecku se dlouhodobě zabývá, jedná se o krajně levicovou teroristickou skupinu nazvanou Sekta revolucionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situací v Řecku sleduje redaktorka Ivana Bernáthová, která byla hostem Rádia Česko.

„Skupina podle balistické expertízy loni zavraždila řeckého vysokého policejního důstojníka a také podnikla útok na sídlo soukromé televizní stanice. Skupina je vyzbrojená zbraněmi a výbušninami, jsou oblečeni ve vojenských uniformách. Na místo činu přijíždějí auty, která pak po činu zapálí,“ přiblížila.

Tato teroristická organizace podle ní obecně obviňuje média z manipulace s informacemi a z pokusů udržovat veřejnost poslušnou vládě. Připomněla, že zastřelený novinář pracoval na reportáži o korupci v řecké podnikatelské sféře.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme