V Řecku docházejí pohonné hmoty u čerpacích stanic

Ti, kdo se teď vydávají do Řecka nebo přes Řecko autem, by si to měli důkladně rozmyslet. Je tam totiž nedostatek benzínu a nafty. Provoz čerpacích stanic ochromila stávka dopravců - majitelů kamionů a cisteren, kteří už čtvrtý den nepracují. Protestují tím proti liberalizaci v jejich odvětví, kterou požaduje Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu. (Ilustrační foto)

Tankování benzínu. (Ilustrační foto) | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Situace je poměrně špatná. Například v Athénách už není skoro žádný benzín a tam, kde je, se tvoří obrovské fronty vozidel. V celé Attice má problémy s benzínem asi polovina všech čerpacích stanic. Potíže jsou hlášeny také z dalších řeckých provincií, například z Makedonie, přes niž projíždějí čeští řidiči do Řecka.

Potíže by mohly nastat také na lodích, protože stávkující hrozí, že pokud vláda nepřistoupí na jejich podmínky, přestanou dodávat paliva také lodím a trajektům, které spojují jednotlivé řecké ostrovy.

Ke zhoršení situace došlo poté, co se zástupci majitelů kamionů a cisteren včera nedohodli s vládou na tom, jak najít východisko z této situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín o aktuální situaci v Řecku v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Dopravci nechtějí pustit konkurenci do jejich odvětví, které je nejuzavřenější v Evropě. Argumentují tím, že si museli koupit licence za 300 tisíc eur a nováčci by teď nezaplatili vůbec nic, což by bylo nespravedlivé.

EU nicméně požaduje, aby Řecko liberalizovalo toto odvětví a pustilo na trh konkurenci, což by mohlo v konečném důsledku snížit dost vysoké ceny za přepravu. Mohlo by to být až jedno procento HDP, což je pro Řecko podstatná suma.

Vláda použila opatření „občanské mobilizace“, což znamená, že státní úředníci by mohli převzít kamiony a cisterny a dopravit je k benzínkám, aby turistická sezóna byla zachráněna, pokud se ještě zachránit dá. Tisíce turistů už stornovaly své pobyty v Řecku a bojí se, že by mohly uváznout někde na cestě bez benzínu.

Martin Dorazín, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme