Z Moldavska masově odcházejí lidé za prací

Přesně před rokem rozhodli Moldavané ve volbách těsnou většinou, že jim od příště budou vládnout demokraté. A to vůbec poprvé v jejich porevoluční historii. Do té doby se v nejchudší zemi Evropy drželi u moci komunisté. Problém Moldavska je jeho chudoba. Není zde práce ani budoucnost. Mnoho lidí proto odchází pracovat do zahraničí, zejména do Ruska a na Ukrajinu, ale také do západní Evropy. Zpravidla ilegálně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moldavsko

Moldavsko

Například ve škole s 800 žáky má rovná polovina dětí nejméně jednoho z rodičů v zahraničí. Děti proto často žijí u příbuzných nebo prarodičů.

„S mamkou si často voláme. Deset let už pracuje na Kypru. Odešla, když mi byly tři roky. Někdy se domů vrátí na pár dní, ale to není moc často, někdy jen jednou za rok,“ říká jedna ze školaček, třináctiletá Adriana. Otce nemá, žije u své babičky. Sní o tom, že v budoucnu odejde na Západ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Poláka z Moldavska v pořadu Ozvěny dne na Radiožurnálu.mp3

Moldavané jsou čtyřmilionový národ. Podle odhadů jich ale jeden a půl milionu žije a pracuje v zahraničí.

„Moldavsko ztratilo celou jednu generaci. Ti, kteří odešli, získají v cizině po několika letech oprávnění k pobytu. Berou si pak k sobě děti a celé rodiny. Ti se už vracet nebudou,“ říká Viktor Kyrila z kišiněvské Asociace pro zahraniční politiku.

Současná demokratická koalice má v parlamentu těsnou většinu. Jejich vláda přinesla zemi od loňských voleb více svobody. Lepšího života a svobody pohybu se však lidem stále nedostalo. Do příštích voleb letos v listopadu se to určitě nezmění.

Pavel Polák, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme