Řecko bolestně hledá cestu z hospodářského kolapsu

Řecko musí otevřít konkurenci na sedm desítek takzvaných uzavřených profesí. Takové je doporučení nebo přímo nařízení mise zahraničních finančních expertů. Do Athén je vyslala takzvaná trojka – tedy Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Experti měli za úkol zjistit, jestli Řecko plní podmínky nouzové půjčky v plánované výši 110 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V Řecku se mnohé začíná velmi rychle měnit. Zatímco před měsícem jsem potvrzení od athénského taxikáře nevymámil ani šťavnatými kletbami na adresu řeckého hospodářství, tentokrát mi sám od sebe vytiskl účet z taxametru.

Ty méně viditelné změny servíruje řecká vláda svému lidu prakticky každý týden. Teď ale půjde do tuhého. Vláda musí liberalizovat přístup k zaměstnáním, ke kterým Řeci potřebují mít státní licenci. Těchto profesí je asi sedmdesát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje Radiožurnálu Martina Dorazína z Athén

Příkladem mohou být lékárníci, které stát svázal nesmyslnými předpisy. Podle jednoho z nich například minimální vzdálenost mezi dvěma lékárnami musí být 200 metrů.

Podobná je i situace v dalších profesích: pevně stanovená procenta zisku zlikvidovala jakoukoli konkurenci. Týká se to třeba notářů, stavebních inženýrů nebo taxikářů.

S licencemi, které stát už desítky let nevydává, se čile obchoduje. To byl také důvod stávky přepravců, kteří za povolení platili i dvě stě tisíc eur, a teď se přirozeně brání tomu, že stát začne licence prodávat za zlomek této ceny.

Vývoj v Řecku už přes padesát let sleduje také historik a dopisovatel nizozemského listu Handelsblad Frans van Hasselt:

Demonstrace proti razantním úsporným opatřením v Řecku | Foto: Filip Koubek

„Řeci jsou teď velmi rozzlobení, ale neví, na koho by měli být nejvíce zlí. Mají to být zkorumpovaní ministři nebo rovnou jejich partaje? A když tak, která se provinila nejvíc? Odpovědnost ale nesou obě velké strany – levicová i pravicová.“

„Všichni pak svorně nenávidí diktát zahraniční trojky, ale co mají dělat? Žasnu, že svůj hněv Řeci ještě neobrátili proti Evropské unii a že nejsou protievropští,“ říká Frans van Hasselt.

Znalci místních poměrů předpovídají Řecku po horkém létě hodně horký podzim.

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme