Kritika kontroverzní sochy knížete Svatopluka v Bratislavě sílí

Velkomoravský kníže Svatopluk je na Slovensku populární jako nikdy předtím. Novináři rozebírají Svatopluka v médiích, šéf parlamentu kvůli němu svolal komisi historiků. Může za to nová Svatoplukova socha na Bratislavském hradě. Stojí tam jenom něco přes dva měsíce, ale spousta lidí by jí zase ráda odvezla pryč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha velkomoravského knížete Svatopluka na Bratislavském hradě

Socha velkomoravského knížete Svatopluka na Bratislavském hradě | Zdroj: ČTK

„Kůň, na kterém Svatopluk sedí, stojí na zadních a působí trochu podivně. Socha je totiž oproti monumentálnímu podstavci malá. Posměšných hodnocení jsem již vyslechl dost, mluví se například o tom, že na soše dominuje koňské přirození,“ popisuje sochu bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soše velkomoravského knížete Svatopluka na Bratislavském hradě mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger.

„Socha podle většiny umělců není ničím výjimečná, jedná se o jednoduché, prvoplánové dílo, skoro jako z časů komunismu. To odkazuje na osobu autora. Tím je Ján Kulich, který byl dvorním sochařem režimu v dobách normalizace na Slovensku,“ pokračuje Berger.

Kritici také namítají, že se socha se svým pojetím vůbec nehodí do tereziánského prostředí Bratislavského hradu. Podle kritiků je také vztyčování jezdeckých soch přežitkem romantismu 19. století.

'Král starých Slováků'

Námitky proti soše mají ale i historici. Svatopluka Slováci nijak výrazně neuctívali, dokud nepřišel dnes už bývalý premiér Robert Fico.

„Fico správně pochopil, že Slováci na podobné věci slyší. Proto hledal výrazné momenty slovenské historie i tam, kde žádné nebyly. To je i příklad Svatopluka. Na podstavci sochy je nápis, který velkomoravského panovníka Svatopluka označuje jako krále starých Slováků. To historici slyšeli poprvé, že by vládl nějakým starým Slovákům,“ říká Vojtěch Berger.

Podle něj to trochu vypadá, že si Fico nechal postavit Svatoplukovu sochu jako pomník své odcházející vlády. Odhalení sochy připomínalo pompézní historickou show a přenášela ho televize.

Do kamer už se ale nedostali protestující umělci před bránou hradu. Bývalý poradce premiéra Fica Drahoslav Machala nyní před odstraněním sochy varoval a řekl, že Svatopluka ubrání i za cenu občanské neposlušnosti a je dokonce připraven držet hladovku.

Ondřej Černý, Vojtěch Berger, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme