Pandemie prasečí chřipky definitivně skončila

Světová zdravotnická organizace až nyní oficiálně odvolala pandemii takzvané prasečí chřipky. Šířící se vir A/H1N1 způsobil v minulém roce celosvětovou paniku. Nakonec mu podlehlo téměř osmnáct a půl tisíce lidí. V České republice bylo hlášeno 102 oběti choroby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1 | Foto: Greg Sykes, ATCC

Jak ale tvrdí Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku, panika kolem mexické chřipky nebyla přehnaná nebo uměle vyvolaná farmaceutickými firmami. „Světová zdravotnická organizace (WHO) neměla jinou volbu. Virus se šířil poměrně rychle, komplikovaných případů bylo nemálo a při genetické nestabilitě chřipkového viru se nedalo předjímat, zda vlna proběhne mírně,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pandemii vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková

Podle informací WHO nyní vstupujeme do takzvané postpandemické fáze. „Chřipkové pandemie byly, jsou a budou. Subtyp z populace nezmizí, ale postupně vytěsní svého předchůdce, tedy starý H1N1, a stává se běžnou sezónní chřipkou,“ tvrdí lékařka.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku se také domnívá, že současné období pro vakcinaci už velký význam příliš nemá. Virus podle ní bude součástí sezónní trivakcíny, která by se měla objevit na trhu za několik týdnů.

„Prevence proti této chorobě je stejná jako proti jiným chřipkovým virům. Virus tu zůstane buď do té doby, než bude vytěsněn zase jiným subtypem, nebo po dobu, kterou ale nemůžeme dopředu odhadnout," vysvětluje Havlíčková.

Prasečí chřipka, nazývaná také mexická, začala ohrožovat populaci v dubnu loňského roku. 11. června 2009 pak WHO vyhlásila první celosvětovou pandemii. Nákaza se začala šířit z Mexika a v dalších měsících se rozšířila do zemí po celém světě. Ušetřena nebyla ani Česká republika. Prvním pacientem v Česku byl pilot Českých aerolinií, který se zřejmě nakazil v USA.

Veronika Sedláčková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme