Handbiker Volf dnes na vozíku dorazí z Prahy do Banské Bystrice

Cesta za vlastním snem vede pro každého jinudy a jinak. Třeba pro handicapovaného cyklistu Heřmana Volfa je to po silnici a na speciálně upraveném kole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Handbiker Heřman Volf na cestě do Banské Bystrice

Handbiker Heřman Volf na cestě do Banské Bystrice | Foto: Vojtěch Berger

"Cesta za snem" se jmenuje taky Volfův zatím poslední projekt. Je jím dálkový přejezd z Prahy do Banské Bystrice. Chce ukázat, že i na vozíku se dají dokázat velké věci. Do cíle má cyklista dorazit dnes.

Heřman Volf má bicepsy jako hrom. Ne že by se s nimi chtěl chlubit, je to pro něj nutnost. Jako handbiker pohání svoje kolo výhradně rukama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergra o cestě handbikera Heřmana Volfa

„Je to tříkolka. Nemáme žádnou rovnováhu, na kole se neudržíme, proto to je tříkolka. Hnaný je přední kolo, má to klasické převody jako bicykl plus jeden horský převod,“ popsal svůj stroj.

Do svého kola leze Heřman Volf jako do vany. V téhle pozici nízko nad zemí musí vydržet s několika přestávkami až do večera. Denně musí ukrojit skoro stokilometrovou porci. Cestu z Prahy do Banské Bystrice urazí za osm dní.

„Už jenom aby si člověk došel na malou. Ale je také potřeba měnit i pozice, měníme také sedáky, na kterých sedíme, protože se bojíme, abychom se někde neproseděli,“ vysvětlil Volf.

Na vozíku se dá dělat spousta věcí

Jsou to čtyři roky co se Heřman Volf zranil na lyžích a ocitl se na vozíku. Vždycky aktivně sportoval a sport mu pomohl i s návratem po nehodě. Sehnal si profesionální handbike, kolo poháněné rukama, a rozhodl se ukázat, že úrazem život nekončí.

„Chceme ukázat lidem, že i na vozíku se dá dělat spousta věcí. Letos jedeme jen něco přes šest set kilometrů, tak jsme si řekli, že pojedeme se všema věcma, abychom si to trochu ztížili,“ dodal handbiker.

Handbiker Heřman Volf | Foto: Vojtěch Berger

Heřman Volf nejezdí sám, na cestách ho doprovází s kolem i tatínek a kamarádi. Loni dojeli za necelé tři týdny do Paříže.

Teď tedy Banská Bystrica, a dalším cyklistickým snem zůstává Řím. Jednou by Heřman Volf mohl reprezentovat Česko na paralympiádě. Zatím prý nechce, radši vyráží dodávat kuráž dalším vozíčkářům na svých Cestách za snem.

Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme