Před 70 lety začala Bitva o Británii

Přesně před sedmdesáti lety zuřily na anglickém nebi tvrdé boje mezi britskými a německými letouny. Právě 13. srpna 1940 se začala oficiálně psát historie slavné Bitvy o Británii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spitfire Mk IX z 43. squadrony RAF

Spitfire Mk IX z 43. squadrony RAF | Foto: Archiv ČRo

Říkalo se jim "The few" - česky trochu kostrbatě "ti nemnozí". Tohle označení si vysloužili od britského ministerského předsedy Winstona Churchilla stíhací piloti Královského letectva.

Právě jim připsal Churchill v roce 1940 vítězství v Bitvě o Británii a tudíž záchranu Spojeného království. Přesně před 70ti lety legendární bitva "oficiálně" začala. Radiožurnál má pro vás exkluzivní vzpomínky jedné z velkých postav tehdejších vzdušných bojů.

The White Cliffs Of Dover

I tehdy 22letý kapitán Pete Brothers startoval se svou 32.perutí do boje se šlágrem tehdejší platonické lásky pilotů Very Lynn na rtech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Hošek přibližuje autentické svědectví o Bitvě o Velkou Británii

"Naším úkolem v Bitvě o Británii bylo sestřelovat bombardéry a ne stíhačky! Němečtí stíhači nepůsobili nikomu škody, asi tak kromě nás, pilotů... Ale bomby Heinkelů, Junkersů a Dornierů nám dělaly pořádné starosti,“ říká Pete Brothers, který si v létě roku 1940 připsal 10 sestřelů a patřil mezi výrazné postavy bojů na britské straně.

"Nezabíjeli jsme lidi! Já a troufám si říct, že i drtivá většina mých kamarádů, jsme sestřelovali letadla. Měli jsme, myslím, opravdovou radost, když jsme třeba nepřátelskému letounu ustřelili křídlo a pilot se zachránil na padáku!"

Dění nad hlavami obyvatel jižní Anglie bylo skutečně dramatické, jak potvrzuje vzrušený komentář kolegy z BBC silně připomínající sportovní přenosy.

We'll Meet Again

Za to, že Göringova Luftwaffe nakonec nevytvořila podmínky pro zamýšlenou německou invazi na ostrovy, vděčí Britové i zahraničním pilotům, včetně desítek Čechoslováků a Poláků. Jejich lví podíl na vítězství v Bitvě o Británii přiznává i Pete Brothers, podle kterého byl drobátko problém jen se vzájemnou komunikací.

Český pilot | Foto: raf.mod.uk

"Možná největším problémem bylo přinutit je, aby nemluvili a nekřičeli do interkomu ve své mateřštině, když jsme chtěli zachovat rádiový klid," vzpomínal dnes už bohužel zesnulý pan Brothers. Dlouholetý předseda Asociace stíhačů, kteří bojovali v Bitvě o Británii, rád provokoval zářivě rudými ponožkami.

Při našem setkání dal k lepšímu i historku o sestřeleném německém pilotovi, který si poté, co mu jeho britští soupeři nabídli v kantýně drink, vyžádal tužku a papír.

"Až zítra letouny Luftwaffe zastíní oblohu a Británie prohraje válku, chci si zapsat vaše jména, aby s vámi bylo v zajetí dobře zacházeno," prohlásil suše Němec a nemohl pochopit, proč jsme padli smíchy ze židlí!"

Navštivte naše speciální stránky věnované 2. světové válce.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme