Němci se bouří proti spuštění aplikace Street View

Velké pozdvižení vyvolala v Německu nejnovější aktivita společnosti Google. Ta chce od září spustit aplikaci Street View pro dvacet největších německých měst. Fotografické zobrazení ulic publikované na internetu je ale kontroverzní - zachycuje totiž nejen náhodné chodce, ale třeba i detaily jednotlivých domů nebo poznávací značky aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satelitní mapa - vstupní brána do Google street view

Satelitní mapa - vstupní brána do Google street view | Foto: Google

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung dokonce na adresu nové služby napsal: „Dříve tu byl stát špiclů, dnes máme Google Street View". Němečtí politici chtějí zasáhnout. Plánují nový zákon, který má zlepšit ochranu osobních dat na internetu.

Ochrana soukromí je jedním z mála témat, na kterém se vládní koalice shodne. Zacházení s daty na internetu podle ní potřebuje nová pravidla. Křesťanská demokratická unie a liberálové se do nich pustí hned po letní pauze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O české verzi Street View mluvil Jaroslav Bengl ve Světě o deváté Rádia Česko

Obyvatelé 20 německých měst, jejichž fotografie Google na internet vystaví, zatím mohou jen protestovat. Na to, aby se proti zveřejnění obrázku svého domu ohradili, mají čtyři týdny. Stěžovat si bude ale možné i později.

Českou verzi Street View spustil Google v říjnu loňského roku. Hned na začátku se kvůli nevyhovujícímu zpracování osobních dat dostal do křížku s Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Auta, která pořizovala fotografie míst, zároveň zaznamenávala poznávací značky aut nebo obličeje lidí. Ve výsledné verzi na internetu jsou proto rozostřené.

Přijetí aplikace Street View bylo přesto v České republice velmi pozitivní, řekl Rádiu Česko produktový manažer společnosti Google Jaroslav Bengl.

Opakovat by se podle něj už neměla ani situace, kdy se speciální automobily sbírající fotografie ulic v minulosti omylem dostaly k osobním datům ve více než třiceti zemích světa včetně Česka. Google se tak dostal k e-mailům a dokonce i k heslům uživatelů internetu. Podle Bengla tato data nikdy nebyla použita a příslušná zařízení byla z aut odstraněna.

Markéta Bartošová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme