Voda na Slovensku je opět v korytech, povodně čekají na východě

Střední Slovensko se vzpamatovává ze včerejších přívalových dešťů. Mimořádné srážky způsobily na mnoha místech lokální povodně. Jeden člověk při nich zemřel, po dalším člověku se pátrá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé domu v Prievidzi zatopeného řekou Handlovkou

Obyvatelé domu v Prievidzi zatopeného řekou Handlovkou

Lidé z povodí Horní Nitry si nepamatují, že by jejich region míval v minulosti větší problémy s velkou vodou. I proto včerejší příval všechny překvapil. Město Handlová zůstalo odříznuté od světa, voda zaplavila i sousední Prievidzu a Žiar nad Hronom.

Rozvodněná řeka v Handlové s sebou brala všechno včetně zaparkovaných aut. Lidé se auta snažili zachránit, právě to se ale stalo osudným jednomu muži, který naskočil do vozu, a vzápětí ho i s autem strhla voda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský zpravodaj ČR Vojtěch Berger o aktuální povodňové situaci

Starostové postižených obcí vyčítají vodohospodářům, že měli být lépe připraveni, předem odpouštět vodu z nádrží a kontrolovat průchodnost koryt toků.

Meteorologové i pro další dny varují před bouřkami, pro postižené oblasti je ale předpověď příznivá. Povodňové nebezpečí se přesune na východ Slovenska.

Povodňový rok

V několika vlnách se voda během uplynulých pěti měsíců prohnala celým Slovenskem – na Oravě, v Kysucích, na jihu v Nových Zámcích, na západě na Záhoří, na východě na Zemplíně.

Po nejhorších záplavách v červnu vláda Roberta Fica vyčlenila 25 milionů eur na úhradu škod. Rozdělování odškodného však od počátku provázel zmatek.

Většina postižených rodin dostala několik set eur, ale obce, které náklady na odstraňování škod hradily ze svého rozpočtu, se v mnoha případech nedočkaly dodnes žádného státního příspěvku. Přitom investice v řádech desítek tisíc eur jsou pro malé vesnice likvidační.

Vojtěch Berger, Lucie Maňourová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme