Bristká vláda bude pokračovat v rozpočtových škrtech

Britská koaliční vláda, která poněkud překvapivě vzešla z výsledků květnových parlamentních voleb, je přesně sto dnů u moci. Končí jí tedy obvyklá doba hájení. Hlavním cílem vlády premiéra Davida Camerona v uplynulých třech měsících bylo snížit rekordní deficit britských veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron.

David Cameron. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Schodek se letos na jaře vyšplhal až ke sto osmdesáti miliardám liber a dosahoval jedenácti procent britského hrubého domácího produktu. Hlavní obrysy redukce rekordního schodku veřejných financí jsou známé. Během září nebo října má britská vláda předstoupit před parlament a představit komplexní seznam škrtů. Do čtyř let by měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvních sto dnech vlády britské vládní koalice hovoří tamní spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka

Úvahy a návrhy jdou napříč celým společenským spektrem. Hovoří se například o tom, že Britské královské letectvo (RAF), které je v současnosti nasazené v Afghánistánu, by mělo snížit počet letadel i personálu na stav z doby První světové války. Dokonce padají takové ikony britské zbrojní politiky, jako je jaderná výzbroj ponorek.

Peníze dostanou lékaři

Ve zdravotnictví vládní koalice plánuje zrušit střední článek – jakousi obdobu českých pojišťoven a rozpočty na léčbu pacientů chce rozdělit mezi obvodní lékaře. Škrty chystá také v sociálních výdajích, jež dosahují ročně sedm set miliard liber. Uvažuje o tom, že přezkoumá až tři miliony Britů, kteří pobírají invalidní důchod a během tří let chce zjistit, zda někteří „invalidé“ nejsou schopní práce.

Mezi britskými ekonomy a finančními experty se ale objevují obavy, že příliš rychlé snižování schodku může vést k obnovení hospodářské recese v zemi. Hospodářský růst byl totiž ve srovnání se zeměmi kontinentální Evropy poměrně nevýrazný a křehký.

Ondřej Černý, Ivan Kytka, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme