V Nizozemsku nabízejí některé radnice narkotesty zdarma

Zjistěte, jestli vaše dítě nebere drogy - nabízí rodičům v severonizozemském dvojměstí Edam-Volendam tamní radnice. Rozdá proto zdarma 1500 testerů, které mohou ze slin zjistit přítomnost návykových látek v těle. Třicetitisícové město Edam-Volendam je po Amsterdamu a Harlemu na špičce statistik konzumace drog v severním Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nábřeží Edamu, města, které dalo jméno nejznámějšímu sýru - eidamu

Nábřeží Edamu, města, které dalo jméno nejznámějšímu sýru - eidamu | Foto: Fotobanka stock.xchng, Herman Brinkman

Testery chce radnice rozdávat rodičům dětí, které jsou drogami nejohroženější. Tedy teenagerů mezi 15. a 19.lety. Podle nizozemského rozhlasu dokáží přístroje rozborem slin zjistit, jestli chlapec, nebo dívka požili marihuanu, kokain, opiáty, amfetaminy nebo drogu PCP zvanou také andělský prach.

Radnice doufá, že nabídka bezplatných testerů přiměje rodiče k větší odvaze kontrolovat své děti, jestli nepropadají drogám. Koupě testeru v lékárně totiž může být v malém městě pro rodiče frustrující.

Podle radnice mají mít testery hlavně preventivní účinek, aby rodiče mohli doma říci: Poslyš, mám tady zařízení, kterým mohu zjistit, jestli zkoušíš drogy. Tak to vezmi na vědomí.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme