Zloději kol měli v létě v Bruselu žně

V Bruselu se toto léto rozmohly nájezdy zlodějů kol. Policie ale zaznamenala kromě nárůstu počtu ukradených bicyklů také úspěšné zátahy na zloděje. Přímo při činu chytila dvě zlodějské bandy. Jejich členy čeká trest a pak vyhoštění. Do Belgie totiž přišli z Rumunska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdní kola

Jízdní kola | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pro pana Jean Pierra je kolo neodmyslitelná součást jeho života. Kdyby mu je zase ukradli, byla by to pro něj rána. 68letý Bruselan jezdí na kole nakupovat, hlídat vnoučata i na projížďky jen tak pro zdraví do lesa. Jako mnoho jiných i on má zkušenost s krádeží kola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Nováka o zlodějích kol

„Před několika lety jsem připoutal naše dvě kola před kanceláří, kde jsem pracoval a nechal je tam. Zloději přišli, přeřízli řetěz, který byla kola přivázaná a ukradli je,“ vyprávěl mi pan Jean Pierre příhodu, které se podobá i většina ostatních případů krádeží kol.

Zámky zloděje nezastaví

Loni se podle policejních statistik v celé Belgii stalo obětí zlodějů skoro 38 tisíc kol. To znamená, že zmizela 104 kola denně. Toto léto zaznamenal Brusel hotovou epidemii krádeží kol. Nejvíce se kradou v rezidenční čtvrti Woluwe. Loni jich tam zloději vzali 346. Letos jich jen za 8 měsíců zmizely skoro 2 stovky.

Policii se ale tento týden podařilo chytit 37letého rumunského občana a jeho 20letého krajana přímo, když stříhali řetězy se zámky kol zaparkovanými u univerzitního campusu. Další rumunská dvojice padla policii do rukou při odvážení kol od jednoho supermarketu. Na kontě měli už 60 ukradených bicyklů.

Cyklisté | Foto: Pavel Novák

Podle policie dobře znali cenu svého lupu a vybírali si kola v hodnotě od 500 do 1000 eur – tedy od 12 do 25 tisíc korun. Kola pak končí na černém trhu. Podle zkušeného bruselského cyklisty pana Jean Pierra nejsou ani pevné zámky zárukou bezpečnosti kola.

„Nejlepší je jezdit na kole, které není moc drahé. Koupil jsem si kolo ve velkém obchodě se sportovními potřebami a stálo 150 eur. Není to samozřejmě superkvalitní kolo, ale jezdí. Jestli si ale koupíte kolo za tisíc eur, pak jste blázen. Jen tím riskujete, že vám ho na ulici ukradnou. Musíte si kupovat kolo za rozumnou cenu. To je jediný recept, jak s ním v tomto městě přežít,“ poradil mi pan Jean Pierre.

Asi má pravdu, ale pak nechápu, proč někdo ukradl kamarádovi starého českého favorita zaparkovaného na rušné bruselské třídě. Asi ho zaujala exotická značka.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme