Švédská TV 4 neodvysílala předvolební spot. Kvůli rasismu

Švédská televizní stanice TV 4 odmítla vysílat předvolební klip švédské xenofobní politické strany Švédští demokraté. Tato strana strana v něm podle ředitele TV 4 vyzývala k rasové nesnášenlivosti proti přistěhovalcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stockholm od vod jezera Mälaren

Stockholm od vod jezera Mälaren | Foto: europa.eu

Švédští demokraté, kteří mají při parlamentních volbách v největší skandinávské zemi 19. září na vstup do švédského parlamentu, však nařčení odmítají a brání se právní cestou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Sniegoň o neodvysílání spotu v TV 4

Kontroverzní klip trvá 29 sekund a proti sobě staví švédské penzisty a přistěhovalce. Se starší Švédkou na obrazovce při cestě pro státní peníze závodí skupina muslimských žen s kočárky a slogan pak voliče vyzývá, aby ve volách raději zatáhli za záchrannou brzdu proti imigrantům než za brdu domácího penzijního systému.

TV 4 je ve Švédsku nejvýznamnější soukromou televizí a reklamní spot SD neboli Švédských demokratů měla podle předběžné dohody vysílat od 6. září. Její ředitel však po shlédnutí konkrétní podoby příspěvku vysílání nekompromisně zastavil, a to i s rizikem právního postihu.

Mediální analytici ale poukazují na to, že právě takový krok dodá extremistům zvýšenou pozornost veřejnosti a že celý projekt byl z jejich strany pravděpodobně dobře propočtenou provokací.

Milan Kopp, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme